Aan het Zwartewater tussen de Overijsselse Vecht en Zwolle ligt een kolk. Hij ziet er uitnodigend uit. Maar wij hebben altijd haast… Tot vandaag. We zijn er al voorbij, onderweg naar Zwolle. Ineens bedenk ik dat het zaterdag is en dat ik geen zin heb om op zaterdagavond middenin een grote stad te liggen. We draaien om en voordat we het weten liggen we aan een prachtig meertje dat de Noorderkolk blijkt te heten.

Varen met de Canicula - Aanleggen in de Noorderkolk bij Zwolle
De Noorderkolk ziet er vanaf het Zwartewater uitnodigend uit…
Aanleggen in de Noorderkolk

Geen steigers of paaltjes om aan te leggen, gewoon langs de kant of met de neus in het riet. Gelukkig hebben we meerpennen aan boord. Het is een beetje gedoe om aan wal te komen langs de rafelige graskant, maar het lukt zonder m’n enkels te verzwikken. De Noorderkolk is een voormalige zandafgraving en is aan de kant diep genoeg voor onze Canicula. Vandaag is het rustig, we liggen met drie boten aan de binnenkant van de Noorderkolk, naast het Zwartewater.

Varen met de Canicula - Aanleggen in de Noorderkolk bij Zwolle
Een deel van de Noorderkolk bij avondlicht. Links het Zwartewater.
   

Volgens onze buren is het in het weekeinde drukker. Half Zwolle komt dan genieten van dit water. Is er geen plaats meer langs de kant? Ankeren is ook een optie, de kolk is groot genoeg.

Varen met de Canicula - Aanleggen in de Noorderkolk bij Zwolle
Een idyllisch plekje langs de Noorderkolk. Aan de resten van de vuurplaats te zien is het vaak bezet…
Vuilnisbelt

Pal naast het meer rijst een heuvel op, beplant met bomen. Na wat gegoogle blijkt mijn vermoeden juist: het is de voormalige vuilstort van Zwolle. In 1990 werd-ie omgetoverd tot recreatiegebied, met wandelpaden en mountainbikeroutes. Bovenop de bult kun je prachtig ver kijken over het Zwartewater en de Noorderkolk.

Varen met de Canicula - Aanleggen in de Noorderkolk
Uitzicht over de Noorderkolk. De Canicula ligt net buiten zicht.

Tip: Je kunt een mooie wandeling maken door de omgeving van de Noorderkolk. Deze is 8,4 kilometer.

Varen met de Canicula - Aanleggen in de Noorderkolk bij Zwolle
Het fluitekruid bloeit weelderig langs de dijk.
Buitenlanden Langenholte

We wandelen het bos uit, in noordelijke richting over de Langenholterdijk. Beneden langs de dijk liggen een paar mooie boerderijen, langs de dijk bloeit het fluitekruid in volle glorie. Buitendijks ligt een natuurgebied. Het heet Buitenlanden Langenholte, volgens het informatiebord een paradijs voor de kievietsbloem en de otter. Die kievietsbloem is inmiddels uitgebloeid en de otter laat zich niet zien, maar we geloven graag dat het diertje zich hier thuis voelt.

Varen met de Canicula - Aanleggen in de Noorderkolk bij Zwolle
Dit stukje Langenholterdijk is particulier bezit, maar al eeuwenlang geldt er recht van overpad.
Kasteel Westerveld

Het is een strategisch punt, deze kruising van de Overijsselse Vecht en het Zwartewater. Op dit soort plaatsen werden vroeger kastelen gebouwd. En ja hoor, ook hier heeft een kasteel gestaan, kasteel Westerveld. Behalve wat vale plekken in het gras (kijk maar eens op Google Maps) wijst niets erop dat hier ooit een imposant bouwwerk heeft gestaan. Helaas werd het kasteel rond 1816 afgebroken. Gelukkig is er nog een tekening!

Varen met de Canicula - Aanleggen in de Noorderkolk bij Zwolle
Kasteel Westerveld stond strategisch tussen Vecht en Zwartewater. Tekening: Abraham de Haen (1729).

Aanleggen in de buurt en een leuk vaarrondje maken?

Ha lezer! 

We hopen dat je de informatie leuk vindt en we stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via het formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport. Op de kaart onderaan de pagina vind je nog meer leuke aanlegplaatsen!

Hartelijke groet,

Marieke, mei 2019