Over de Lek naar Wijk bij Duurstede

Op de kruising van Amsterdam-Rijnkanaal, Lek, Rijn en Kromme Rijn ligt Wijk bij Duurstede. Vanaf het water ziet de stad er indrukwekkend uit. De daken van de huizen zijn trapsgewijs gebouwd langs de vestingmuur. Bovenop de muur staat een grote molen te pralen. In de havenkom liggen een paar grote riviercruiseschepen, maar voor ons passanten is er gelukkig ook plaats genoeg.

Aanleggen in Wijk bij Duurstede

De passantenhaven van Wijk bij Duurstede ligt pal naast de historische binnenstad. Er liggen nette steigers, maar de afstand tot de stroomkasten is voor sommige ligplaatsen te ver. Geen punt: de havenmeester zorgt voor kabelhaspels. Het sanitair zit verstopt in een vrolijk beschilderde unit.

Even ten oosten van Wijk bij Duurstede kun je aanmeren bij Watersportvereniging Rijn en Lek of bij jachthaven de Lunenburg. Beide havens liggen naast elkaar in een dode arm van de Rijn, op een klein kwartiertje lopen van het centrum. Even verder naar het oosten ligt de jachthaven van Watersport Vereniging Maurik in het watersportgebied Eiland van Maurik.

Over de Lek naar Wijk bij Duurstede
Op de achtergrond de helling van scheepswerf Pisano, met daar achter walpoortmolen Rijn en Lek
   
Dorestad

Vóór de vestingmuur staat een Viking dreigend met een speer in zijn hand. Gelukkig is-ie niet echt. In de negende eeuw stonden er wel echte Vikingen voor de stad. Wijk bij Duurstede werd toen nog Dorestad genoemd, een rijke handelsplaats, die door de Vikingen met de grond gelijk zou zijn gemaakt. Tenminste, zo wil het verhaal. De meningen zijn er nog steeds over verdeeld. Maar die Viking staat best stoer zo naast de haven. [Update: inmiddels ben ik erachter dat het geen Viking maar een Romein is…]

Achter de Viking de kerktoren van het Gelderse Rijswijk. Links daarvan de prinses Marijkesluis in het Amsterdam-Rijnkanaal - Varen met de Canicula - Over de Lek naar Wijk bij Duurstede
Achter het beeld de kerktoren van het Gelderse Rijswijk. Links daarvan de prinses Marijkesluis in het Amsterdam-Rijnkanaal
Walpoortmolen

Havengeld moet je betalen in De Graanschuur, een lunchcafe en havenkantoor van de stadshaven. Je komt er langs op weg naar het gezellige centrum. Naast het restaurantje staat de enige molen van Nederland waar je onderdoor kunt lopen of rijden, de walpoortmolen. Op een paar minuten lopen van de jachthaven zijn gezellige cafeetjes, terrassen en winkels te vinden. Op het marktplein staat de Grote Kerk met z’n onafgemaakte toren. Daarnaast zit de VVV, gehuisvest in het prachtige voormalige raadhuis.

Wat is er te doen in Wijk bij Duurstede

Naast Wijk bij Duurstede stroomt de Kromme Rijn. Dit is de oude loop van de Rijn, die naar Utrecht voert. Tussen Wijk en Cothen kun je een tochtje maken met de nagemaakte trekschuit de Krommerijnder: iedere zaterdag en zondag 13.30 uur en voor groepen op afspraak. Info bij de VVV.

Heb je trek in een stevig tripje, dan is hier de beschrijving van een wandeling van 11 kilometer. Je komt langs de Kromme Rijn en kasteel Rhijnestein in Cothen.

Wil je liever iets korter? Maak dan een stadswandeling, verkrijgbaar bij de VVV. Je komt onder meer langs de ruïne van kasteel Duurstede. Helaas mag je niet naar binnen, maar een rondje om de vestinggracht is ook leuk.

Over de Lek naar Wijk bij Duurstede
Van de ooit zo trotse burcht kasteel Duurstede zijn alleen nog twee torens over. Het kasteel is alleen toegankelijk voor deelnemers aan feesten en partijen

Kasteel Duurstede komt ook in deze video voorbij, samen met andere highlights in deze leuke vestingstad!

Aanmeren in de buurt? Op de kaart aan onderaan de pagina vind je nog meer leuke aanlegplaatsen.

En heb je tips of aanvullingen? We stellen het zeer op prijs als je een berichtje stuurt. Wie weet kun je er andere watersporters mee helpen. (Ga met de pijltjestoetsen naar het volgende vak, als je op enter klikt is-ie floeps weg…

Ha lezer!

We hopen dat je de informatie over Wijk bij Duurstede leuk vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, januari 2019