De schippers van de Canicula hebben een passie voor varen én voor al het mooie dat Nederland te bieden heeft. We laten dat zien in video’s, op foto’s en in blogs. Laat je inspireren!

Over de Afgedamde Maas naar Woudrichem

Vanuit Heusden varen we over de Afgedamde Maas naar Woudrichem. De rivier kronkelt dromerig langs Aalburg, Aalst, Veen en Andel. Bij Poederoijensehoek komen we door de Wilhelminasluis. Daarna is het nog maar een klein stukje naar de vestingstad. Als je goed kijkt zie je aan de rechterkant tussen de bomen een glimp van slot Loevestein.

Slot Loevestein - De Canicula
Op onze foto was Slot Loevestein door de bomen nauwelijks te zien. Daarom hebben we deze van Wikipedia geplukt. De foto is van Hans@Fotovlieger.nl
Aanleggen in Woudrichem

In Woudrichem kun je aanmeren in de jachthaven van WSV Woudrichem aan de Afgedamde Maas, even voor de splitsing met de Merwede. Let op, de ingang is wat lastig te vinden. De haven ligt mooi beschut in de oude vestinggracht. Op de steigers is walstroom en water. Supermarkten zijn te vinden in de nieuwbouw buiten de vesting. Heb je geen fiets om boodschappen te doen, dan kun je er eentje huren bij de havenmeester.

Woudrichem vanaf de Afgedamde Maas - De Canicula
Woudrichem vanaf de Afgedamde Maas
Passantensteiger

Er zijn ook ligplaatsen vóór de vesting aan de Maassteiger, maar daar mag je niet overnachten. Waarschijnlijk wil je dat ook niet, want het ligt daar behoorlijk onrustig met alle passerende binnenvaartschepen. De historische haven is alleen voor schepen van een zekere leeftijd, maar een stukje voorbij deze schepen kun je aanmeren aan de passantensteiger. Daar is wel water en walstroom, maar geen sanitair. Het is een mooie aanlegplaats langs de vestingwal.

De Afgedamde Maas is een oude tak van de rivier de Maas. De rivier werd afgesloten om wateroverlast te voorkomen. Voor de verbinding in zuidelijke richting werd het Heusdensch Kanaal gegraven, aan de noordkant wordt het water in toom gehouden door de Wilhelminasluis. De Afgedamde Maas is 17 kilometer lang, begint ter hoogte van Heusden en eindigt bij Woudrichem, waar hij uitkomt op de splitsing van de Merwede en de Waal.

Woudrichem vanaf de stadswal. De kerktoren wordt ook wel de Mosterdpot genoemd. - De Canicula
Woudrichem vanaf de stadswal. De toren van de Sint-Martinuskerk wordt ook wel de Mosterdpot genoemd.
Vestingstad

Woudrichem ligt strategisch tussen Maas, Waal en Merwede en heeft in de middeleeuwen dan ook flink te lijden gehad van allerlei troepen die elkaar op leven en dood bevochten. De wallen met bastions, ravelijnen en stenen dammen zijn rond 1585 gebouwd na het uitbreken van de opstand tegen de Spaanse overheersing. Het centrum is begin jaren tachtig van de vorige eeuw gerestaureerd. De Gevangenpoort is de enige stadspoort die is overgebleven. 

Varen met de Canicula - Aanleggen in Woudrichem
De bastions en ravelijnen zijn goed te zien op deze kaart van Wikipedia/Jan Willem van Aalst
Rampen

Wandelend over de rustige vestingwallen kun je je bijna niet voorstellen dat Woudrichem in de middeleeuwen door de ene na de andere ramp werd getroffen. Branden, overstromingen, de pest, noodweer, een vreselijke muizenplaag in 1801, het jaar daarna een rupsenplaag, veesterfte. Als je dan ook al het oorlogsgeweld daarbij optelt kun je vaststellen dat de inwoners van Woudrichem het zwaar te verduren hebben gehad.

In deze video van het Stadsgidsengilde kun je alvast een indruk krijgen van Woudrichem

Wat is er te doen in Woudrichem

Inwoners van Woudrichem leefden vroeger van de zalmvisserij. In het Visserij- en Cultuurhistorisch Museum is van alles te zien over de riviervisserij.

Via de website van het Stadsgidsengilde is een op maat gemaakte stadswandeling te boeken, waarbij je ook de Martinustoren mag beklimmen.

Met het voetveer kun je over de Afgedamde Maas naar Slot Loevestein, een van de beroemdste kastelen van Nederland. 

Het voetveer naar Slot Loevestein. Retourtjes zijn niet te koop... - De Canicula
Het voetveer naar Slot Loevestein. Retourtjes zijn niet te koop… Foto: Henk Koudstaal

Tip extra: Vanuit de stadshaven kun je met de pont naar Gorinchem en naar Fort Vuren. Voor een impressie bekijk de video.

Aanleggen in de buurt? Op de kaart onderaan de pagina vind je meer leuke aanlegplaatsen…

Heb je tips of aanvullingen? We stellen het zeer op prijs als je een berichtje stuurt. Je kunt er andere watersporters mee helpen!

Ha lezer!

We hopen dat je de informatie leuk vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via bovenstaand formulier. En nog meer als je de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liket’ en je abonneert op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, augustus 2018