Vanuit Heusden varen we in een uurtje over de Afgedamde Maas naar Woudrichem. De rivier kronkelt dromerig langs Aalburg, Aalst, Veen en Andel. Bij Poederoijensehoek komen we door de Wilhelminasluis. Daarna is het nog maar een klein stukje naar het pittoreske vestingstadje. Als je goed kijkt zie je aan de rechterkant tussen de bomen een glimp van slot Loevestein.

Op onze foto’s was het slot door de bomen nauwelijks te zien. Daarom heb ik er maar een dronefoto van gemaakt. Links de Waal, rechts de Afgedamde Maas
Aanleggen in Woudrichem

In Woudrichem kun je aanmeren in de jachthaven van WSV Woudrichem aan de Afgedamde Maas, even voor de splitsing met de Merwede. Let op, de ingang is wat lastig te vinden. Hij ligt ter hoogte van het veerbootje naar het slot bij een groene boei. De haven ligt mooi beschut in de oude vestinggracht. Op de steigers is walstroom en water. Supermarkten zijn te vinden in de nieuwbouw buiten de vesting. Heb je geen fiets om boodschappen te doen, dan kun je er eentje huren bij de havenmeester.

De haven van WSV Woudrichem. De meldsteiger ligt recht tegenover de ingang
   
Passantensteiger

Er zijn ook ligplaatsen vóór de vesting aan de Maassteiger, maar daar mag je niet overnachten. Waarschijnlijk wil je dat ook niet, want het ligt daar behoorlijk onrustig met alle passerende binnenvaartschepen. De historische haven is alleen voor schepen van een zekere leeftijd, maar een stukje voorbij deze schepen kun je aanmeren aan de gemeentelijke passantensteiger. Daar is wel water en walstroom, maar geen sanitair.

Het volle pond

Wil je alleen even aanleggen om Woudrichem te bekijken of om te lunchen, hou er dan rekening mee dat je alleen aan de Maassteiger gratis mag aanleggen. Ligt er toevallig een groot cruiseschip, dan heb je pech gehad. Aan de gemeentelijke passantensteiger achter de historische haven betaal je gewoon het volle pond, ook al wil je alleen even het stadje in.

De passantensteiger achter de historische haven van Woudrichem. De steiger is nu leeg, maar de avond ervoor lag-ie bijna helemaal vol

De Afgedamde Maas is een oude tak van de rivier de Maas. De rivier werd afgesloten om wateroverlast te voorkomen. Voor de verbinding in zuidelijke richting werd het Heusdensch Kanaal gegraven, aan de noordkant wordt het water in toom gehouden door de Wilhelminasluis. De Afgedamde Maas is 17 kilometer lang, begint ter hoogte van Heusden en eindigt bij Woudrichem, waar hij uitkomt op de splitsing van de Merwede en de Waal.

Woudrichem wordt aan de Merwede/Waalkant beschermd door een robuuste kademuur
Vestingstad

Woudrichem – Woerkum zeggen de mensen hier – ligt strategisch tussen Maas, Waal en Merwede en heeft in de middeleeuwen dan ook flink te lijden gehad van allerlei troepen die elkaar op leven en dood bevochten. De wallen met bastions, ravelijnen en stenen dammen zijn rond 1585 gebouwd. Het centrum is begin jaren tachtig van de vorige eeuw gerestaureerd. Het ziet er allemaal prachtig uit, maar behalve wat toeristen is er nauwelijks volk op straat.  

Varen met de Canicula - Aanleggen in Woudrichem
De bastions en ravelijnen zijn goed te zien op deze kaart van Wikipedia/Jan Willemvanaalst CC BY-SA 4.0
Rampen

Wandelend over de rustige vestingwallen kun je je bijna niet voorstellen dat Woudrichem in de middeleeuwen door de ene na de andere ramp werd getroffen. Branden, overstromingen, de pest, noodweer, een vreselijke muizenplaag in 1801, het jaar daarna een rupsenplaag, veesterfte. Als je dan ook al het oorlogsgeweld daarbij optelt kun je vaststellen dat de inwoners van Woudrichem het zwaar te verduren hebben gehad.

In deze video van het Stadsgidsengilde kun je alvast een indruk krijgen van Woudrichem

Wat is er te doen in Woudrichem

Inwoners van Woudrichem leefden vroeger van de zalmvisserij. In het Visserij- en Cultuurhistorisch Museum is van alles te zien over de riviervisserij.

Via de website van het Stadsgidsengilde is een op maat gemaakte stadswandeling te boeken, waarbij je ook de Martinustoren mag beklimmen.

Met het voetveer kun je over de Afgedamde Maas naar Slot Loevestein, een van de beroemdste kastelen van Nederland.  Rond het slot kun je een mooie wandeling maken.

Het voetveer naar Slot Loevestein. Retourtjes zijn niet te koop... - De Canicula
Het voetveer naar Slot Loevestein. Retourtjes zijn niet te koop… Foto: Henk Koudstaal

Tip extra: Vanuit de stadshaven kun je met de pont naar Gorinchem en naar Fort Vuren. Voor een impressie bekijk de video.

Aanleggen in de buurt? Op de kaart onderaan de pagina vind je meer leuke aanlegplaatsen…

Heb je tips of aanvullingen? We stellen het zeer op prijs als je een berichtje stuurt. Je kunt er andere watersporters mee helpen!

Ha lezer!

We hopen dat je de informatie leuk vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via bovenstaand formulier. En nog meer als je de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liket’ en je abonneert op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, augustus 2018