Na een dag varen is er niks lekkerders dan op je stoeltje in het gras te gaan zitten. Pieter gaat meestal vissen en ik pak een boek. Zoals jullie misschien aan de video’s kunnen zien heb ik een voorkeur voor historische boeken, maar een John Grisham gaat er ook altijd in. Hier ons favoriete leesvoer, boeken die allemaal een link(je) hebben met water. Bestel je ze via deze pagina, dan krijgen wij een kleine commissie die we gebruiken om de website in stand te houden.

BoekenBoeken
 

Eens ging de zee hier tekeer – Eva Vriend

Wat betekende de aanleg van de Afsluitdijk en de drooglegging van de IJsselmeerpolders voor de bewoners van de schilderachtige vissersstadjes langs de voormalige Zuiderzee? Lees hier het verhaal van vier families uit Urk, Volendam, Spakenburg en Wieringen. Het is even lastig om de namen van de familieleden uit elkaar te houden, maar het boek geeft hele interessante details over deze belangrijke periode in de Nederlandse geschiedenis. Tegelijkertijd is het ontluisterend om te lezen hoe onze overheid omging met de oorspronkelijke bewoners van de Zuiderzeekusten.

 

De levens van Jan Six – Geert Mak

Helemaal leuk als je toevallig in de Sixhaven in Amsterdam ligt! Mijn favoriete auteur volgt een Amsterdamse elitefamilie, waarvan de eerste, 17e eeuwse Jan Six, goed bevriend was met Nederlands’ beroemdste schilder Rembrandt. Geert Mak stopt pas bij de hedendaagse Jan Six, de tiende in de familierij. De oude wereld is zo fantasierijk beschreven dat je helemaal in het verhaal wordt gezogen. En als het uit is,  zucht je even over die vergane glorie, je kijkt op en ziet de bootjes voorbij varen, iets waar je ook heel gelukkig van wordt!

 

De Wadden – Mathijs Deen

Bij het zoeken naar de boeken voor dit lijstje trof ik bij bol.com een oude recensie van mezelf aan. Grappig, was ik helemaal vergeten! Mathijs is een oud-collega en ik heb dit boek – zijn eerste? – ook vanwege die reden met zeer veel interesse gelezen. Dit is wat ik erover schreef:

“Een krampachtige vader die een huppeltje maakt. Dat alleen al belooft veel goeds. Wat zich vervolgens ontvouwt is majestueus. Zeer begrijpelijke historie, op een aangename en ontspannen manier verteld. Mathijs, dank voor dit geschenk!”

Het is een prachtig boek over het ontstaan van de Wadden en hoe er vroeger geleefd werd. Ik ben ‘m kwijt, maar ik ga ‘m zeker weer kopen!

 

Het Pauperparadijs – Suzanna Jansen

Het kwam in 2008 voor veel Nederlanders als een schok; de wetenschap dat héél veel van hun voorouders in de armengestichten van de Koloniën van Weldadigheid in Drenthe en Overijssel hebben gewoond. Suzanna Jansen kwam die historie op het spoor toen ze in de geschiedenis van haar overgrootmoeder dook. Daarover gingen namelijk rare verhalen.

 

De overgrootmoeder van Jansen verkeerde in goed gezelschap, want ook de voorouders van prominenten als Ruud Lubbers, André Kuipers en Philip Freriks zaten in de heropvoedingsgestichten. 

De ontdekking van Urk – Matthias Declercq

Een Belg probeert op Urk door te dringen in de hechte gemeenschap door er een jaar te gaan wonen. Hij eet mee, vist mee en bidt mee in alle 21 (!) kerkgebouwen. Zijn observatie: hele vriendelijke mensen, maar ook veel baldadigheid, visfraude en drugs. De Belgische schrijfwijze is hilarisch en raak – ik heb ‘m trouwens nog nét niet uit…

 

Polderkoorts – Emiel Hakkenes

Wisten jullie dat de zoon van de laatste Duitse keizer in ballingschap zat op Wieringen? Dat een ondernemer uit Harderwijk zich halstarrig bleef verzetten tegen de aanleg van de Afsluitdijk en de drooglegging van grote delen van de Zuiderzee? Dat er heuse deskundigen werden ingevlogen om het raadsel van de miljarden muggen langs de IJsselmeerkusten te ontrafelen? De verhalen van Emiel Hakkenes waren een eye-opener voor ons.

 

Achter gesloten deuren – John Grisham

En als laatste mijn favoriete Grisham. Dode rechters, een intelligente en beeldschone rechtenstudente, een milieuschandaal. Verder zeg ik er niks over. Lees zelf maar!

 

Films en seriesFilms en series
 

Heb jij ook een favoriet boek voor tijdens het varen? Tips zijn van harte welkom!

Assen, februari 2021

Marieke Rosier