De schippers van de Canicula hebben een passie voor varen én voor al het mooie van Nederland. We laten dat zien in video’s, foto’s en blogs. Omdat we nog lang niet alle wateren hebben bevaren beschrijft gastschrijver Ineke Roos een aantal havens in Zuid-Nederland.

Door Ineke Roos

De Mookerplas

Tussen Mook, Middelaar en Plasmolen ligt de Mookerplas. Je kunt er aanleggen bij jachthaven de Driessen aan de kant van Middelaar en bij jachthaven Eldorado bij Plasmolen. Wij hebben beide jachthavens aangedaan. Persoonlijk verblijven we liever op de Driessen omdat we deze jachthaven iets gemoedelijker vinden.

Mookerplas - De Canicula
De Mookerplas, met links jachthaven Eldorado bij Plasmolen en rechts jachthaven De Driessen bij Middelaar. Foto: www.liefdevoorlimburg.nl
Aanleggen in de Mookerplas

Jachthaven de Driessen biedt goede sanitaire voorzieningen. Er is elektriciteit en water op de steigers, er zijn wasmachines en de website belooft gratis wifi. Naast de haven is een goed en niet te duur restaurant met terras. Jachthaven Eldorado heeft een campingwinkel, steigers met stroom- en watertappunten, wifi, een wasserette en tankstation. Aan deze kant van het water heb je volop keuze in restaurants.

Mookerplas De Driessen- De Canicula
Jachthaven De Driessen bij Middelaar aan de Mookerplas
   
Fietsen en wandelen

Het gebied rond de Mookerplas ziet er geweldig uit. Aan de overkant van de provinciale weg bij Mook ligt een heuvelachtig bosgebied met daarin de Sint-Jansberg, een voormalig landgoed in Noord-Limburg. Je kunt er mooi fietsen of wandelen, bijvoorbeeld met deze – niet al te lange – tochten van Natuurmonumenten.

Mookerplas - De Canicula
Zicht op Mook en de Mookerplas, een uniek uitzicht vanaf 60 tot 80 meter boven NAP. Foto: www.liefdevoorlimburg.nl
Zandwinplas

De prachtige Mookerplas is – zoals zoveel meren in dit gebied – ontstaan uit zand- en grindwinning. De plas is verbonden met de Maas en om er te komen moet je door de openstaande keersluis varen en vervolgens door een smalle waterstrook dat Mooks kanaal wordt genoemd. Voor sloepen is er een botenhelling.

Hier vind je meer aanlegplaatsen langs de Maas. Let op: dit overzicht is niet compleet. Het zijn alleen aanlegplaatsen waar we zijn geweest!

 

Grootste Romeinse villa van Nederland
Bij Plasmolen vind je twee bezienswaardigheden: watermolen de Bovenste Plasmolen, en de resten van een Romeinse villa uit vermoedelijk de tweede eeuw na Christus. De villa is met een breedte van 84 meter en een diepte van 21 meter waarschijnlijk de grootste Romeinse woning die ooit in Nederland is gevonden. 
Plasmolen Romeinse villa - De Canicula
Een deel van de Romeinse villa is zichtbaar gemaakt met stalen constructies die opgevuld zijn met stenen. Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Slag op de Mookerheide

Het nabijgelegen Mook is vooral bekend van de beruchte Slag op de Mookerheide op 14 april 1574. Aan beide kanten van de Maas stonden de troepen van de Spaanse overheerser en de opstandelingen onder Lodewijk en Hendrik van Nassau. Spanje won en Lodewijk en Hendrik van Nassau sneuvelden, samen met nog duizenden andere soldaten.

Wij varen door naar het Leukermeer…

Meer aanlegplaatsen in de buurt bekijken?

Meer ligplaatsen vind je op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips of aanvullingen? We vinden het fijn als je een berichtje stuurt!