De schippers van de Canicula hebben een passie voor varen én voor al het mooie van Nederland. We laten dat zien in video’s, foto’s en blogs. Omdat we nog lang niet alle wateren hebben bevaren beschrijft gastschrijver Ineke Roos een aantal havens in Zuid-Nederland.

Door Ineke Roos

Het Leukermeer bij Well is een prachtig gebied om te wandelen, te fietsen en natuurlijk om te varen. Er zijn twee jachthavens, ’t Leuken Valckx watersport en jachthaven Leukermeer. Het meer, ontstaan door zandafgraving, is vanaf de Maas bereikbaar via de voorhaven.

Jachthaven Leukermeer met links bovenin de voorhaven met de toegang naar de Maas. Foto: www.liefdevoorlimburg.nl
Aanleggen in het Leukermeer

Jachthaven ’t Leuken heeft goed sanitair en elektra op de steiger. De wifi is beperkt.  Jachthaven Leukermeer heeft brede steigers met elektra, water en wifi. De jachthaven hoort bij een echt vakantiepark met overdekt zwembad, een restaurant, sportvoorzieningen, een supermarkt, kinderanimatie en nog véél meer.

Jachthaven Leukermeer - De Canicula
Jachthaven Leukermeer. Foto: www.liefdevoorlimburg.nl

Hier vind je meer aanlegplaatsen langs de Maas. Let op: dit overzicht is niet compleet. Het zijn alleen aanlegplaatsen waar we zijn geweest!

 

   

Als je bent uitgevaren moet je beslist je wandelschoenen aantrekken. Het Leukermeer ligt namelijk naast Nationaal Park De Maasduinen. Met een beetje geluk zie je zeldzame dieren en -planten.

De Maasduinen - De Canicula
Het glooiende landschap van Nationaal Park De Maasduinen. Foto: Tuxyso / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0

Wil je weten waar de gladde slang, de zandhagedis, de kraanvogel of de bever ongeveer zitten? Ga dan eerst naar het bezoekerscentrum. Dat is op zich al een belevenis, het centrum hangt in de oude sluisbak tussen het Reindersmeer en het Leukermeer. In de video een aardig beeld van De Maasduinen.

Wij varen niet verder. De vakantie is op. Maar we komen terug! En dan gaan we naar Maastricht!

De Canicula YouTube banner

Leuke aanlegplaatsen in de buurt bekijken?

Meer ligplaatsen op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips en aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!

Maart 2018