De schippers van de Canicula hebben een passie voor varen én voor al het mooie van Nederland. We laten dat zien in video’s, foto’s en blogs. Omdat we nog lang niet alle wateren hebben bevaren beschrijft gastschrijver Ineke Roos een aantal havens in Zuid-Nederland.

Door Ineke Roos

Batenburg

Aan de Maas in Batenburg ligt WSV het Haventje. Klein maar gezellig. Een paar jaar geleden is de haven iets naar achteren verlegd en volledig vernieuwd. Alle voorzieningen zijn aanwezig en prima in orde.

Witgepleisterde huizen

Batenburg is één van de oudste steden van Gelderland. Vroeger was de plaats veel groter, maar na een paar grote branden werden delen van de stad niet meer opgebouwd. Het centrum is beschermd stadsgezicht. Opvallend zijn de witgepleisterde huizen.

Batenburg - De Canicula
Witgepleisterde huizen in Batenburg. Foto: WikipediaYoladeLusenet CC BY-SA 4.0 / share alike
   
Wat is er te doen in Batenburg

Ga met het fiets/voetveer naar de andere kant van de Maas en fiets naar Ravenstein. Daar kun je met een pont terug en vervolgens een mooi stukje fietsen over de dijk naar Batenburg.

Vlakbij het pontje in Ravenstein is een leuk restaurantje waar je kunt lunchen of een kopje koffie kunt drinken. Ravenstein is een voormalig vestingstadje.

Op drie kilometer fietsafstand liggen de befaamde Tuinen van Appeltern, het grootste tuininspiratiepark van Nederland.

De Maas bij Ravenstein - De Canicula.nl
Fiets of wandel langs de oevers van de Maas

Hier vind je meer aanlegplaatsen langs de Maas. Let op: dit overzicht is niet compleet. Het zijn alleen aanlegplaatsen waar we zijn geweest!

 

Het kasteel van Batenburg

Midden in Batenburg ligt de ruïne van kasteel Batenburg. Het is één van de oudste kastelen van Gelderland. In 1794 werd het door de Fransen verwoest. Loop langs de ruine van het kasteel met deze stadswandeling.

Floris V

Wil je liever een compleet kasteel bekijken? Fiets dan even door naar kasteel Hernen in Leur (4,4 kilometer). Het kasteel is bekend van de TV-serie Floris uit de jaren zestig. 

De Canicula YouTube banner

Aanmeren in de buurt?

Meer aanlegplaatsen op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips en aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!

Februari 2018