De schippers van de Canicula hebben een passie voor varen én voor al het mooie van Nederland. We laten dat zien in video’s, foto’s en blogs. Omdat we nog lang niet alle wateren hebben bevaren beschrijft gastschrijver Ineke Roos een aantal havens in Zuid-Nederland.

Door Ineke Roos

Grave

Direct na het stuw- en sluizencomplex Grave ligt aan stuurboord de jachthaven van watersportvereniging De Stuw. De jachthaven heeft vriendelijke havenmeesters en een mooi, nieuw clubhuis waar je terecht kunt voor een drankje. Het sanitair is goed.

Grave Bierstad

Grave is een mooie stad met veel historie. Het prachtige centrum met veel winkeltjes en supermarkten ligt op loopafstand van de haven. Voor de hongerige en dorstige schippers zijn er meer dan voldoende restaurantjes en terrassen te vinden. En ben je een liefhebber van bier? Er zijn veel eigen Graafse bieren.

Grave Maaspoort - De Canicula
Terrassen bij de Maaspoort aan de Maas. Foto: Google Maps
   
Wat is er te doen in Grave

Grave is net als veel plaatsen langs de Maas een vestingstad. Je kunt een mooie stadswandeling maken onder begeleiding van een gids. Misschien mag je zelfs afdalen in de onderaardse gang…

Beklim het Belfort in centrum van Grave. Je kunt er dit jaar (2018) een tentoonstelling over de geschiedenis van Grave bekijken. Maar je kunt ook gewoon naar boven klimmen om het uitzicht te bewonderen.

Neem een kijkje bij de brug en het stuw- en sluizencomplex. Jaarlijks worden er 17.000 schepen geschut. ’s Zomers mag je ook de kazematten bij de brug bekijken.  Er zijn foto’s te zien uit de periode 1936 – 1944.

Sluizencomplex Grave - De Canicula
Omdat de stuw en de brug samen één constructie vormen is deze stuw uniek in Nederland. Foto: Rijkswaterstaat

De Canicula YouTube banner

Hier vind je meer aanlegplaatsen langs de Maas. Let op: dit overzicht is niet compleet. Het zijn alleen aanlegplaatsen waar we zijn geweest!

 

Binnenvaartschip ramt stuw Grave

Donderdag 29 december 2016 rond half acht ’s avonds ramt het binnenvaartschip Maria Valentine in zeer dichte mist de stuw bij Grave. Het waterpeil zakt en woonboten en plezierjachten zinken scheef weg in de modder. De scheepvaart tussen Sambeek en Grave en richting het Maas-Waalkanaal is maanden gestremd. 

Grave jachthaven - De Canicula
Schepen aan de grond in de jachthaven van Grave. Foto: Vincent de Groot – http://www.videgro.net, License CC-BY-SA

Pas in juli 2017 is de stuw gerepareerd. De binnenvaart moet al die tijd omvaren via de kanalen in Brabant of via Antwerpen. De reparatie van de stuw kost ongeveer 20 miljoen euro, de schade voor de binnenvaart is enorm. 

Beelden van de beschadigde stuw

Wij varen verder, richting Kraaijenbergse Plassen…

Meer aanlegplaatsen in de buurt bekijken?

Meer aanlegplaatsen vind je op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!

Februari 2018