De schippers van de Canicula hebben een passie voor varen én voor al het mooie dat Nederland te bieden heeft. We laten dat zien in video’s, op foto’s en in blogs. Omdat we nog lang niet alle wateren hebben bevaren, beschrijft gastschrijver Ineke Roos een aantal zuidelijke havens. Laat je inspireren!

Door Ineke Roos

Varen over de Maas naar de Zandmeren bij Kerkdriel

In juni varen we over de Maas en komen we terecht bij de Zandmeren bij Kerkdriel. De drie havens voor passanten liggen letterlijk naast elkaar. Als je de Zandmeren binnenvaart, ligt JH Marina Kerkdriel aan stuurboordkant, recht vooruit Van Gent Watersport en aan bakboord WSV de Zandmeren. Wij kiezen voor WSV de Zandmeren, de kleinste haven. Hoewel we al twaalf jaar in dit gebied varen, zijn we hier nog nooit geweest. Het zal zeker niet onze laatste keer zijn.

De jachthavens voor passanten in de Zandmeren aan de Maas bij Kerkdriel - De Canicula
De drie jachthavens voor passanten liggen pal naast elkaar. Foto: Google Maps

Na contact met de havenmeester lopen we de haven binnen. Iemand staat ons al op te wachten om te helpen met aanleggen. De havenmeester nodigt ons uit voor een drankje in het clubhuis. ’s Morgens tussen 10.00 en 11.00 en ’s middags tussen 16.00 en 17.30 uur zijn leden en passanten welkom om een kopje koffie of thee te drinken.

We krijgen zelfs een uitnodiging voor de barbeque die avond. Je mag alles zelf meenemen, ook je eigen BBQ of cobb. We hebben dit zo nog nooit gedaan, maar eens moet de eerste keer zijn. Het was heel gezellig. We kenden daar niemand, maar de gastvrijheid voert daar de boventoon. We hebben er twee fijne dagen gehad, het is echt een aanrader!

WSV De Zandmeren langs de Maas bij Kerkdriel - De Canicula
WSV De Zandmeren is een aangename jachthaven om aan te leggen. Foto: Ineke Roos
   
Jachthaven

Langs de steigers zijn ringen voor de landvasten. Alle voorzieningen zijn in de jachthaven aanwezig en bij het clubgebouw heb je een prachtig uitzicht. Je mag de leenfietsen gebruiken om boodschappen te halen. Het centrum van Kerkdriel is een kleine tien minuten fietsen. Daar zijn supermarkten en veel andere winkels te vinden. In het centrum zijn diverse restaurants met terrassen.

Kerkdriel het Monseigneur Zwijsenplein waar je na de vaartocht kunt genieten van een hapje en een drankje - De Canicula
Terrassen vind je vooral op het Monseigneur Zwijsenplein. Foto: Google Maps
Kerkdriel

Kerkdriel in de Bommelerwaard is omgeven door water. In het Noorden de Waal en aan de oostkant de Maas en de Zandmeren. In de Tweede Wereldoorlog is in het dorp veel schade aangericht. Onder meer de oude kerk, naar verluidt de grootste en mooiste van de Bommelerwaard, werd in de laatste oorlogsdagen verwoest. Eeuwenlang leefden de inwoners van de mandenmakerij. Het dorp is nu vooral bekend van de champignonteelt. En natuurlijk van de Zandmeren!

Drie plassen vormen samen de Zandmeren. Ze zijn, net zoals veel andere recreatiemeren langs de Maas, ontstaan door de winning van zand en grind. Aan de overkant van de drie jachthavens kun je lekker zwemmen. Dat is heel fijn als je kinderen aan boord hebt. In het gebied rond de plassen worden geregeld concerten en beachparty’s gehouden. Ook worden er auto- en fietscrosswedstrijden georganiseerd.

De Zandmeren bij Kerkdriel zijn te bereiken na een vaartocht over de Maas - De Canicula
Dankzij de voormalige zand- en grindwinning beschikt Kerkdriel over mooie recreatieplassen. Foto: Google Maps
Wat is er te doen in Kerkdriel

Ben je geëinteresseerd in de geschiedenis van het gebied? Bezoek het Driels Museum aan de Teisterbandstraat, vlakbij Huis Teisterbant.

Er zijn allerlei fietsroutes te vinden, maar wij zijn zelf op pad gegaan met de GPS. We zijn langs de Maas richting Alem gefietst. Het fietspad loopt dwars door het enorme en mooie golfterrein Dorpswaard.

Zie je niet op tegen een klein uurtje fietsen? Op tien kilometer afstand ligt Kasteel Ammersoyen, de best bewaarde middeleeuwse waterburcht van Nederland.

Na een vaartocht over de Maas kun je Kasteel Ammersoyen bezoeken
Kasteel Ammersoyen kun je met of zonder gids bezoeken. Foto: Wikipedia/Ninane CC BY-SA 3.0
Huis Teisterbant

Aan de Teisterbandstraat ligt, verscholen achter de bomen, het adellijke slot Huis Teisterbant. Het monumentale woonhuis werd in 1399 al genoemd als het ‘Huys to Driel’. Pas later kreeg het zijn huidige naam. De naam Teisterbant komt van graaf Ansfried van Teisterbant, een Utrechtse bisschop, die leefde in de tiende eeuw.

HuisTerbant
Huis Teisterbant is gebouwd op de resten van het buitenhuis graaf Ansfried van Teisterbant. Foto: Wikipedia/Kasteelbeer CC BY-SA 3.0 nl

Aanleggen in de buurt? Meer aanlegplaatsen vind je op de kaart onderaan de pagina.

Tips en aanvullingen? Laat het ons weten. Je kunt er andere watersporters mee helpen.

Ha lezer!

We hopen dat je de informatie nuttig vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via het formulier. Wil je alle updates van de website? ‘Like’ dan de facebookpagina Varen met de Canicula en abonneer je op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, augustus 2018