De hoofdstad van Limburg is voor ons vanuit Friesland een heel eind varen. We hebben dan ook nooit eerder kunnen aanleggen in Maastricht. Gelukkig ligt de stad op de terugweg van ons rondje België en smaken we eindelijk de genoegens van een verblijf in Bourgondisch Maastricht!

Eerst zie je nog ’n stukje door België voordat we in Maastricht belanden 

Aanleggen in Maastricht

Wij varen aan vanuit België en dat betekent veertien meter naar beneden schutten door het sluizencomplex van Ternaaien. We mogen door een van de twee nieuwste sluiskolken die over drijvende bolders beschikken, dus het stelt echt helemaal niks voor – en dan te bedenken dat ik de creeps had bij de gedachte aan de sluis van Herentals, die ‘maar’ zeven-en-halve meter is. Zo zie je maar weer. Uiteraard kun je ook vanuit Nederland aanvaren, via de Zuid-Willemsvaart of over het Julianakanaal. Maar waar je ook vandaan komt, Maastricht is vanuit alle richtingen een aanrader!

Tijdens de Canicula-vaarroute Met de boot naar België kom je door Maastricht.

   
Het Bassin

Zien en gezien worden: uiteraard is Het Bassin dé place to be als je in Maastricht gaat aanleggen. Deze voormalige binnenhaven wordt omringd door de voormalige aardewerkfabrieken van Sphinx. Die zijn verbouwd tot woningen en in de opgeknapte werfkelders vind je restaurants, galeries en terrassen. Vanaf de jachthaven sta je in vijf minuten in het centrum. Omdat wij zeer gesteld zijn op onze rust kiezen wij voor de iets zuidelijker gelegen jachthaven van WSC Treech’42. Vijf minuutjes verder lopen en dan sta je ook midden op het Vrijthof. Vanaf WSV Treech zit een supermarkt op loopafstand aan de Glacisweg. Iets verder naar het zuiden liggen nog Maastricht Marina en de haven van MCC Maastricht.

De Canicula Maastricht Bassin
Het Bassin verbond de Zuid-Willemsvaart met het inmiddels verdwenen kanaal Luik-Maastricht. De toegang is vanaf de Maas door Sluis 20.
Toeristentrekker

Dwalend door de straten en stegen kun je goed zien dat Maastricht heel oud is. De stad grossiert in monumentale gebouwen als de Helpoort, de Sint-Servaasbasiliek en de Sint-Servaasbrug. Overal zijn gezellige terrassen en leuke winkeltjes. Het is dan ook een toeristentrekker van formaat en als André Rieu z’n zomeravondconcerten geeft op het Vrijthof kun je helemaal over de hoofden lopen. Laat je daardoor niet van een bezoek weerhouden, want er zijn genoeg rustige plekjes te vinden. Het Jekerkwartier bijvoorbeeld, waar je restanten van de oude vestingwerken kunt bekijken. Mocht je meer van Maastrichts vioolspelende lieveling willen zien? Aan de Begijnenstraat staat zijn geboortehuis.

Maastricht ligt een beetje merkwaardig gesitueerd aan het voeteneind van Nederland. Dat heeft alles te maken met de eeuwenlange uitruil van gebied op dit drielandenpunt. Bij de laatste grenswijziging in 1843 werd bepaald dat Maastricht in zuidelijke en westelijke richting een stuk grond van één kanonschot ver rondom de stad zou krijgen. Anders had de stad nóg dichter bij België gelegen.

De Canicula Maastricht De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek
De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek stamt uit de middeleeuwen en staat in de top 100 van rijksmonumenten
Wat is er te doen in Maastricht

Veel huizen en winkels in Maastricht hebben nog een gevelsteen, een gebruik uit de tijd van voor de huisnummers. Langs deze wandelroutes kun je ze bewonderen.

Ook al hou je niet van lezen, dan is het nóg de moeite waard om de eeuwenoude Dominicanenkerk binnen te stappen. De kloosterkerk staat vlakbij het Vrijthof en is verbouwd tot boekenflat, waardoor de gewelfde plafonds nog duidelijk te zien zijn. Hij wordt tot de mooiste boekwinkels van de hele wereld gerekend.

Het landschap van zuid-Limburg nodigt uit tot fietsen. Maak bijvoorbeeld dit Rondje Maastricht van 51 kilometer, waarbij je ook een stukje België meepakt.

YouTube banner 900 x 233

Meer overnachtingsplaatsen langs de Maas bekijken?

Ha! Heb je tips of aanvullingen? We horen het graag!