De Waterkaarten van de ANWB lijken overbodig nu we alles online kunnen vinden en we navigeren met de Waterkaarten App op de iPad. Maar omdat die nog wel eens wil uitvallen met heel warm weer, houden we ook graag de papieren kaarten bij de hand. En voor het overzicht bij het plannen van de zomerroute tijdens de wintermaanden gaat er niks boven zo’n grote kaart op je eettafel! Als je een waterkaart via onze website aanschaft, krijgen wij een kleine commissie die we gebruiken om de website up-to-date te houden.
Wateratlassen
Maar ook in waterkaartenland staat de tijd niet stil. De ANWB stopt met het uitgeven van losse waterkaarten. In plaats daarvan verschijnen er drie wateratlassen in boekvorm die heel Nederland bestrijken. Zodra een losse kaart op is wordt-ie niet meer bijgedrukt.
Peperduur
Daarom zijn niet alle kaarten van Nederland meer nieuw te krijgen en zijn sommige peperduur. We zijn zelfs een tweedehandsje tegen gekomen van het IJsselmeer en het Markermeer waar maar liefst 236 euro voor wordt gevraagd. Zuinig zijn op je kaarten dus! De kaarten die nog wel verkrijgbaar zijn tegen een normale prijs, hebben we hieronder voor jou op een rijtje gezet.

Waterkaarten met tips!
De ANWB-serie begint met Friesland. Friesland geldt als een van de mooiste vaargebieden van Nederland, met een aaneenschakeling van meren, vaarten en slootjes. Ook de elfsteden zijn stuk voor stuk de moeite om aan te leggen, met – wat ons betreft – Harlingen met stip op één, al ligt die plek misschien wat teveel uit de gebruikelijke route. Wil je meteen wat inspiratie? De route dwars door Wergea naar de mooie Alde Feanen tussen Grou, Leeuwarden en Drachten is één van onze favorieten!
Lees ook: Rondje Grou-Wergea-Alde Feanen-Grou
Lees ook: Aanleggen in Harlingen
De sluis van de fabrikant
Groningen heeft maar liefst twee delen gekregen. Het eerste deel, Noord-Groningen, beslaat het grootste deel van het Lauwersmeer tot aan het Reitdiep. Daarnaast de kruin van Groningen, een vaargebied dat wij nog grotendeels moeten verkennen met de Canicula, maar waar we heel veel zin in hebben. De kaart van Zuid-Groningen laat de tocht door Stad-Groningen zien, het Damsterdiep naar Appingedam en het Noord-Willemskanaal naar Assen.
Ga je die laatste tocht maken, vaar dan vooral door het Hoornse Diep naar het Paterswoldsemeer. Je komt door een prachtig sluisje, dat ooit nog is aangelegd door aardappelzetmeelfabrikant WA Scholten om naar z’n huis aan het Paterswoldsemeer te varen.
Bekijk: Door de Nijveensterkolksluis naar het Paterswoldsemeer
Lees ook: Rondje Noord-Nederland
Dwars door Drenthe
Drenthe, de oerprovincie van Nederland, is het volgende deel in de serie. Dwars door Drenthe stroomt de Drentse Hoofdvaart, met tussen Hoogersmilde en Meppel maar liefst zes sluizen. En in de zuidoosthoek van de provincie kun je een prachtig rondje varen sinds de aanleg van het Koning Willem-Alexanderkanaal tussen Klazienaveen en Oranjedorp, ook wel de Veenvaart genoemd. Wij zijn er met de Canicula nog niet geweest, want Marieke is in het gebied opgegroeid en we willen eerst andere vaarregio’s ontdekken. Maar als we heel Nederland hebben bevaren gaan we de vaartocht zeker maken.
Bekijk: Over de Drentse Hoofdvaart
Lees ook: En we gaan met z’n allen naar de Veenvaart toe
Verdronken kerk
We zijn dol op Friesland, maar de Kop van Overijssel doet er bijna niet voor onder. Vaar over de Valsche Trog naar Blokzijl, ontdek de verdronken kerk van het dorpje Beulake op de Beulakerwijde, vaar over de adembenemende Kalenbergergracht en ontdek Vollenhove, een plaats die ooit zo’n beetje de hoofdstad was van heel Noord-Nederland.
Lees ook: Aanleggen in Vollenhove
Bekijk ook: Varen van het Giethoornse Meer naar Zwartsluis
Gelderse IJssel
Er staat ook nog een heel stuk Gelderse IJssel op de waterkaart, tussen Arnhem en het IJsselmeer. En niet te vergeten het noordelijke deel van de Randmeren. De rest van de Gelderse IJssel vind je op Waterkaart deel 7, zo’n beetje het stuk tussen Arnhem en Deventer. Sommige mensen vinden het best spannend om over de IJssel te varen, met z’n binnenvaartschepen links en rechts, maar als je je er een beetje in verdiept, valt het allemaal best mee.
Lees ook: Varen over de Gelderse IJssel
Bekijk: Over de Randmeren naar Muiden
Maatje te groot
In deel 6 de Twentekanalen. Daar zijn we nog nooit geweest… Helaas, maar het komt vast nog een keertje! Waar we wél wat over kunnen melden is de Oude IJssel op deze kaart, een prachtige rivier, die te bevaren is tussen Doesburg en Ulft. De grote rivieren is deel 8. Het gaat om de Nederrijn, de Waal en de Maas tussen globaal de Duitse grens en de lijn Wijk bij Duurstede-Den Bosch. De Nederrijn hebben we natuurlijk bevaren, de Maas inmiddels ook helemaal. De Waal is een maatje te groot voor ons, we hebben ons beperkt tot de 25 kilometer lange tocht tussen Nijmegen en het Pannerdens Kanaal.
Bekijk: Over de Waal tussen Nijmegen en het Pannerdens Kanaal
Lees ook: Varen op de Oude IJssel
De Grote Overtocht
Nog maar twee keer is het ons gelukt om vanuit Friesland naar de overkant te varen. Want jammer genoeg waait het precies als we vakantie hebben vaak te hard om de overtocht te wagen. Maar inmiddels hebben we al één vakentie helemaal in Noord-Holland doorgebracht, en zeer naar tevredenheid! Hier de link naar de waterkaart van Noord-Holland, de ANWB Waterkaart van het IJsselmeer is helaas inmiddels niet meer voor een normale prijs te verkrijgen.
Lees ook: Kriskras door Noord-Holland
Bekijk: Over het IJsselmeer naar Noord-Holland
Watersportwalhalla
En die mooie Hollandse Plassen: de Braassem, de Westeinder, de Kager, de Nieuwkoopse plassen: een walhalla voor de watersporter: maar ook die kaart is niet meer nieuw op de kop te tikken. De waterkaart Vinkeveense en de Loosdrechtse plassen is nog wel voor een redelijke prijs te krijgen. Met de Hollandse Delta wordt het gebied tussen Leiden, Rotterdam en de Grevelingen bedoeld. Dat zijn dan het Grevelingen Meer en het Haringvliet. Groot water, waar we nog nooit zijn geweest. Maar ook de Vliet en de Schie staan op de kaart en daarover kunnen we wel weer meepraten.
Bekijk: Van de Kagerplassen naar Rotterdam
Lees ook: Rondje Utrecht-Woerden-Vinkeveen-Utrecht
Bever en zeearend
Vrijwel elke watersporter is dol op de Biesbosch, het gebied tussen Dordrecht, Geertruidenberg en Gorinchem. Het was ooit land, maar overstroomde tijdens de Sint-Elisabethsvloed in 1421, waarna een landschap ontstond dat soms een echte jungle lijkt en verderop mooie uitzichten geeft. Je kunt er de bever en de zeearend tegen komen. Maar hou wel een goede kaart bij de hand, want het moerasgebied kan verraderlijk zijn.
Lees ook: Rondje Gouda-Biesbosch-Gorinchem-Gouda
Bekijk: Over het Wantij naar de Biesbosch
Zuiderwaterlinie
Brabant is qua waterkaarten verdeeld tussen West-Brabant en Noord-Brabant met daarbij het noordelijke deel van de Maas. Wij hebben Brabant de afgelopen tijd goed bekeken, tijdens onze vaartocht van Bergen op Zoom via Willemstad en Geertruidenberg naar Grave, met een heleboel tussenstops. En ook eerder al waren we in Oudenbosch en in ’s Hertogenbosch. Maar er valt nog veel meer te bevaren, zoals je op onderstaande waterkaarten kunt zien. En de Maas, die hebben we inmiddels helemaal bevaren, op de terugtocht vanuit België. De enige provincie die we nog niet uitgebreid hebben bekeken is Zeeland, waarvan we alleen maar een puntje hebben aangedaan: Tholen.
Lees ook: De Zuidelijke vestingsteden vaarroute
Bekijk: Van Geertruidenberg naar Grave
Wateratlassen
Omdat je misschien toch meteen wilt overstappen naar de nieuwe wateratlassen van de ANWB zetten we ook die hier voor jou op een rijtje: Noord, Midden en Zuid-Nederland.
Wil je na al deze papieren waterkaarten toch het liefst met een app op pad? Bekijk hieronder de Waterkaarten App!
Lees ook: Reddingsvest en marifoon
Lees ook: Leesvoer
Lees ook: Ook video’s maken?
Assen, januari 2021, update april 2025
Marieke