In deel 2 van de zuidelijke vestingsteden vaarroute varen we vanuit Willemstad een klein stukje over het Volkerak, waarna we Noord-Brabant weer binnenvaren over de Dintel. We varen terug naar Heusden via Oudenbosch, Breda en Geertruidenberg.

Varen met de Canicula - zuidelijke vestingsteden vaarroute
Met de Canicula over de Mark
Sluizen en bruggen

Tijdens deze vaartocht komen we nog 3 sluizen tegen: de Volkeraksluizen voorbij Willemstad en de Mandersluis bij het invaren van de Dintel. Daarna volgt nog de Marksluis in het Markkanaal.

De bruggen die je tegenkomt zijn allemaal hoog genoeg of beweegbaar. De laagste brug is de Willem-Alexanderbrug in Breda met 3.20. De tocht is zo’n 85 kilometer en duurt daarmee zo’n 9 vaaruren bij 9 kilometer per uur.

Tekst gaat door onder de foto

Varen met de Canicula - zuidelijke vestingsteden vaarroute

Van Willemstad naar Oudenbosch

Routebeschrijving: Vaar vanuit Willemstad het Hollands Diep over tussen de binnenvaartschepen door, in westelijke richting. Je ziet de Volkeraksluizen van verre. De jachtensluis is aan stuurboordzijde.

Varen met de Canicula - zuidelijke vestingsteden vaarroute
De Volkeraksluizen
   
Over de Dintel

Vaar na de sluis een stukje het Volkerak af. De eerste waterweg aan bakboordzijde is de toegang naar de Dintel. Passeer de Mandelsluis en ga over de Dintel naar Stampersgat. Vlak voor Stampersgat kun je stuurboord uit naar Roosendaal. Dat doen we een ander keertje. De volgende afslag bij het buurtschap Schans voert over de Mark naar Oudenbosch. Oudenbosch is vooral bekend om z’n imposante Agatha en Barbara Basiliek, een kleine kopie van de Sint Pieter in Rome. De tocht is 22 kilometer. Klik op de foto voor info over aanleggen in Oudenbosch.

Varen met de Canicula - zuidelijke vestingsteden vaarroute
Klik op de foto voor meer info over Oudenbosch
Van Oudenbosch naar Breda

Vaar over de Mark terug naar Schans en vervolg de route stuurboord uit.  Even voorbij de spoordraaibrug kun je stuurboord uit naar Etten-Leur, maar ook dat doen we een ander keertje. Vaar verder de Mark af voorbij de industriehavens van Breda tot in het centrum. De tocht is 25 kilometer. Klik voor meer info over aanleggen in Breda op de foto. 

Varen met de Canicula - zuidelijke vestingsteden vaarroute
Klik op de foto voor meer info over Breda
Comfortabel overnachten

Vaar je in een sloep en wil je liever wat comfortabeler overnachten? Als je een accomodatie boekt via onderstaande link, krijgen wij een kleine commissie die we gebruiken om de website up-to-date te houden.Booking.com

 

Van Breda naar Geertruidenberg

Vaar terug over de Mark en ga stuurboord uit het Markkanaal in. Aan het eind van dit best een beetje saaie kanaal kom je de Marksluis tegen. Ga na de sluis bakboord uit het Wilhelminakanaal in. Voorbij de Ir. Hamersbrug stuurboord uit de Donge op. Je vaart recht om Geertruidenberg af, waar je kunt kiezen tussen diverse aanlegplaatsen. De tocht is 17 kilometer. Klik op de foto voor meer info over Geertruidenberg.

Varen met de Canicula - zuidelijke vestingsteden vaarroute
Klik op de foto voor meer info over Geertruidenberg
   
Van Geertruidenberg naar Heusden

Vervolg de route over de Donge in noordelijke richting. Voorbij de Amercentrale komt de Donge uit in de Bergse Maas. Ga hier stuurboord uit. Je passeert twee veerpontjes. Na de hoge brug bij Heusden zie je aan bakboord weer het Heusdens kanaal met z’n imposante waterkering. Even verder kun je stuurboord uit terug naar Heusden. De tocht is 21 kilometer.

Deel 1 van de zuidelijke vestingsteden vaarroute nog een keertje bekijken?

Varen met de Canicula - zuidelijke vestingsteden vaarroute

Ha lezer!

We hopen dat je het vaarrondje leuk vindt. We vinden het erg leuk als je een recensie stuurt via het formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,
Marieke, april 2019