Je komt in Breda na een vaartocht over de Mark. Voordat je in het centrum bent passeer je eerst een wat minder fraai industriegebied. Voorbij de spoorbrug en de Koning Willem-Alexanderbrug (3.20) kun je de boot aanleggen. Wil je nog verder richting centrum, vaar dan onder de Hoge Brug (3.20) door.

Foto boven Spanjaardspoort Wikipedia/Velvet CC BY-SA 4.0

Varen met de Canicula - Aanleggen in Breda
Aanleggen langs de Prinsenkade in Breda. Foto: Google Maps
Aanleggen in Breda

In het centrum langs de Prinsenkade liggen mooie nieuwe steigers voor passanten. In deze haven van de gemeente lig je prachtig. Alle voorzieningen zijn aanwezig, stroom en water moet je betalen via de app aanuit.net. Net voor de Hoge Brug aan de Nieuwe Prinsenkade kun je ook aanleggen, maar vlak langs deze aanmeerplaats loopt een drukke weg. Even vóór het centrum heeft jachthaven De Werve ook nog een paar passantenplaatsen. Vanuit deze jachthaven is het tien minuten lopen naar het centrum.

Varen met de Canicula - Aanleggen in Breda
De Grote Markt van Breda met de Grote Kerk uit 1410. Foto: Wikipedia/G.Lanting CC BY 3.0
   
De Parel van het Zuiden

Breda is een leuke stad om een paar dagen over te blijven. In het centrum zijn talloze restaurants en terrasjes en veel historische gebouwen als de gotische Grote Kerk en het Begijnhofje. In het centrum staat het kasteel van Breda, vroeger de zetel van de heren van Breda, nu onderkomen van de Koninklijke Militaire Academie. Op loopafstand is het Stadspark Valkenberg, vroeger de kasteeltuin.

Varen met de Canicula - Aanleggen in Breda
Het kasteel van Breda gezien vanuit Park Valkenberg. Foto: Wikipedia/Kliek CC BY-SA 3.0
Wat is er te doen in Breda

Het kasteel van Breda kun je af en toe bezoeken. Informatie daarover kun je krijgen bij de VVV.

Vanaf de ruim 97 meter hoge toren van de Grote of Onze Lieve Vrouwe Kerk heb je een grandioos uitzicht over de stad. Je mag de toren af en toe beklimmen. Meer info bij de stadsgidsen.

Altijd al wat meer willen weten over hagedissen, slangen en schildpadden? In Reptielenhuis de Aarde kun je ze allemaal bekijken. Lopend ben je meer dan een half uur onderweg, met de fiets zo’n vijftien minuten.

Varen met de Canicula - Aanleggen in Breda
Wandel ook even langs het Begijnhof in Breda. Foto: Wikipedia/Fnorp CC BY-SA 3.0

Zo’n 120 jaar geleden kon je vestingstad Breda alleen binnenkomen via drie landpoorten en een waterpoort. In de tweede helft van de negentiende eeuw waren de verdedigingswerken door moderne oorlogstechnieken nutteloos geworden. Bovendien hadden de steden binnen de vestingmuren ruimtegebrek. Tussen 1869 en 1881 werden de vestingwerken van Breda daarom helemaal gesloopt.

Reizen
Aanmeren in de buurt? Op de kaart onderaan de pagina vind je nog meer mooie aanlegplaatsen

Op ons YouTubekanaal kun je gratis virtueel meevaren op veel van onze tochten!

De Canicula YouTube banner

En heb je tips of aanvullingen? We stellen het zeer op prijs als je een berichtje stuurt. Wie weet kun je er andere watersporters mee helpen.

Ha lezer!

We hopen dat je de informatie over Leiden nuttig vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, november 2018 (update augustus 2022)