De schippers van de Canicula hebben een passie voor varen én voor al het mooie dat Nederland te bieden heeft. We laten dat zien in video’s, op foto’s en in blogs. Laat je inspireren!

Varen over de Mark naar Oudenbosch

Brabant lonkt! Met de Canicula zijn we er nog nooit geweest en daarom varen we vanuit Willemstad door de Volkeraksluizen en het Volkerak de Dintel op. Bij het buurtschap Schans gaan we stuurboord uit over de Mark naar Oudenbosch, of op z’n Brabants gezegd, Ouwebos.

   
Jachthaven Oudenbosch

Meteen na de afslag passeer je een vaste brug met een maximale doorvaarthoogte van 4.20 meter. De maximale diepgang is 2.30 meter. Bij het binnenvaren van Oudenbosch kun je kiezen tussen de passantenhaven vlak vóór het centrum, of je kunt nog een klein stukje doorvaren tot in het centrum.

   
Rumoerig

Je moet je melden bij het kantoor van de havenmeester bij de passantenhaven. Daar is ook het sanitair en de afvalcontainers. Overal is walstroom. Op loopafstand vind je supermarkten en winkels. In het havenkommetje in het centrum kan het wat rumoerig zijn met rondscheurende auto’s en groepjes jongeren. Ben je op je rust gesteld, leg dan daar niet aan.

Niet iedereen is tevreden over de haven: Forse kritiek op uitstraling

de basiliek van Oudenbosch heeft een imposant interieur - De Canicula
Bezoek vooral de basiliek van Oudenbosch met z’n imposante interieur
De parel van het rijke Roomse leven

Als je Oudenbosch binnenvaart zie je ‘m meteen, de enorme koepel van de Basiliek van de HH Agatha en Barbara. De basiliek is een kleine versie van de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Wij vinden het gebouw heel indrukwekkend, maar toch ook een beetje potsierlijk uitsteken tussen de eenvoudige huizen rond de basiliek.

De basiliek van Oudenbosch torent overal bovenuit - De Canicula
De basiliek van Oudenbosch torent overal bovenuit
Wat is er te doen in Oudenbosch

Staat parachutespringen nog op jouw bucket-list? Bij parachutistenvereniging ENPC op Breda Airport kun je je hart ophalen. Het is vijf kilometer fietsen vanuit de jachthaven in Oudenbosch.

Ben je toch op het vliegveld? Bij Vliegend Museum Seppe kun je een uitgebreide selectie historische vliegtuigen bekijken. Bovendien doen ze er nog allemaal andere leuke dingen. 

In de voormalige kloostertuin aan de Markt is nu een arboretum gevestigd. Wij zijn er niet geweest, maar aan de foto’s en de recensies te zien is het een prachtige tuin.

In het Arboretum in Oudenbosch staan niet alleen zeldzame bomen maar ook struiken en bloemen - De Canicula
In het Arboretum van Oudenbosch staan niet alleen zeldzame bomen, maar ook struiken en kleurige tweejarigen.

Hoewel Oudenbosch op de lijst van Nederlandse vestingsteden staat, is er in de hele plaats van enig vestingwerk niets terug te vinden. Bij het buurtschap Schans, bij de toegang naar Oudenbosch, zijn bij opgravingen een paar fundamenten gevonden van verdedigingswerken.

In deze video varen we van Oudenbosch naar Heusden

Aanleggen in de buurt? Meer aanlegplaatsen vind je op de kaart onderaan de pagina.

Heb je tips of aanvullingen? We stellen het zeer op prijs als je ons een berichtje stuurt. Wie weet kun je er andere watersporters mee helpen.

Ha lezer!

We hopen dat je iets hebt aan de informatie. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op mijn YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, augustus 2018