De schippers van de Canicula hebben een passie voor varen én voor al het mooie dat Nederland te bieden heeft. We laten dat zien in video’s, op foto’s en in blogs. Laat je inspireren!

Deze tocht is onderdeel van een groter rondje dat we in de zomer van 2017 varen van Amsterdam via Monnickendam, Edam, Purmerend, Alkmaar, Zaandam terug naar Amsterdam. Dit is de hele routebeschrijving: Rondje Amsterdam-Edam-Alkmaar-Amsterdam.

De Zaan tussen West-Knollendam en Zaandam - De Canicula
De Zaan tussen Westknollendam en Zaandam

Door de geur van koekjes en cacao

Vanuit Alkmaar varen we met de Canicula de Zaan op richting het zuiden. We hebben geen hoge verwachtingen van de tocht. De Zaan is toch één en al industriegebied? Ik ben dan ook niet voorbereid op het maken van een filmpje en heb alleen een fotocamera bij de hand. Vanaf de Markervaart zwieren we de bocht om en ja hoor:

Wat een treurige lelijkheid!

Voormalig veevoederfabriek Brokking, Wormerveer - De Canicula
Voormalig veevoederfabriek Brokking, Wormerveer

Maar als we verder varen raken we steeds meer onder de indruk. Wij snappen nu waarom De Zaan ook wel de provisiekast van Nederland wordt genoemd. Grote pakhuizen en fabrieken staan langs het water met bekende namen als Verkade, Honig, Lassie, Duyvis. En het ruikt de hele tocht lang naar koekjes en cacao!

Wormer - De Canicula
Een muur van appartementencomplexen en pakhuizen

Tussen moderne fabrieken en appartementencomplexen staan pakhuizen met namen die herinneren aan ons koloniale verleden, zoals Saigon, Batavia, Hollandia en Java. Vooral in Wormerveer en Wormer is het niet moeilijk je voor te stellen hoe het er vroeger uitzag. Alleen hebben de meeste vrachtschepen plaatsgemaakt voor plezierjachten en een enkel woonschip.

Even voorbij Wormerveer zien we in de verte ineens een paar molenwieken. En nog méér molenwieken. We kijken elkaar aan. Dat zal toch niet…?

Het ís de Zaanse Schans! We kijken onze ogen uit…

Oliemolen de Bonte Hen, Zaanse Schans, de Canicula
Op de voorgrond oliemolen De Bonte Hen

De Zaanse Schans is één groot openlucht museum. Vroeger stonden de molens verspreid langs De Zaan. Rond 1960 en 1970 worden tientallen molens en historische houten huizen met hijskranen of pontons naar dit reservaat gebracht om ze beter te kunnen bewaren voor de toekomst. Niet allemaal, trouwens. Het onderste deel van de molen op de foto hierboven stond er vroeger ook al.

Blik op het verleden…

De huizen in het openlucht museum zijn bewoond om te voorkomen dat het een stille boel wordt. De buurt is genoemd naar de schans die in 1574 werd aangelegd om de Spaanse troepen tegen te houden. De beroemde Zaanse huisjes zijn trouwens niet alleen bij de Zaanse Schans te bewonderen, ze staan ook op diverse andere plaatsen langs het water.

Als we vóór de Wilhelminasluis in Zaandam wachten op groen licht zien we aan stuurboord een steiger mét stroom. Ter plekke besluiten we daar aan te leggen. Een mooie plek zo voor de sluis én vlakbij het winkelcentrum. Aan de steiger kunnen maar een paar plezierjachten aanmeren en de ligtijd is beperkt tot 3 x 24 uur.

Zicht op de Wilhelminasluis. Aan de grote sluis wordt gewerkt, maar het schiet niet erg op

Dichtbij de passantensteiger ligt de Gedempte Gracht waar je leuk kunt winkelen. De Albert Heijn (groot geworden in Zaandam) ligt aan het eind van deze -niet zolang geleden opnieuw open gegraven – gracht, dichtbij het hotel met de gevel van Zaanse huisjes.

Het Zaans Museum

Als je net als duizenden toeristen de Zaanse Schans en het Zaans Museum wil bezoeken kun je afmeren langs openbare steigers bij de Zaanse Schans. Als die vol zijn kun je na de Julianabrug – als je uit noordelijke richting komt – bakboord uit naar de jachthaven van zeilvereeniging ‘De Onderlinge’.  Het museum is opgericht in 1998 om het Zaanse erfgoed te bewaken en bewaren.

Deze tocht is onderdeel van de Canicula-vaarroute Rondje Amsterdam-Edam-Alkmaar-Amsterdam. Hier kun je de hele route bekijken.

Aanleggen in Zaandam of in de omgeving?

Meer vaarroutes bekijken? Mét video?

Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen, laat het me weten!