Met de Canicula naar Rotterdam!

We hadden er nooit van durven dromen, met ons eigen schip door Rotterdam. Maar in de zomer van 2018 is het zover! Over de Delftse Schie komen we de stad binnen. Aangespoord door een facebook-vriend leggen we aan bij WSV Blijdorp.

De foto bovenaan de pagina komt van Wikipedia/Massim Catarinella, licensed under the Creative Commons Attribution 3.0 Unported.

Aanleggen in Rotterdam. In WSV Blijdorp lig je vlak naast de dierentuin - De Canicula
Bij WSV Blijdorp in Rotterdam lig je vlak naast de dierentuin
Groene oase

De jachthaven van WSV Blijdorp is een groene oase met bomen en struiken waar achter de betonnen gebouwen in de omgeving grotendeels verdwijnen. Met een beetje geluk lig je langszij de kant en kun je met je blote voeten in het gras zitten. Het sanitair is sober maar schoon. De leden van de watersportvereniging zijn druk bezig met het bouwen van een nieuwe was- en douchegelegenheid.

Boodschappen kun je doen in de Burgemeester de Josselin de Jonglaan aan de andere kant van de A20. Het valt te lopen, maar je kunt beter de fiets pakken. Die kun je lenen in de jachthaven. Het centrum is befietsbaar, maar je kunt ook met de bus. Vanuit de jachthaven is het niet ver meer varen naar de Parksluizen en de Nieuwe Maas. 

   
Aanleggen in Rotterdam

WSV Blijdorp is natuurlijk lang niet de enige jachthaven in Rotterdam. Wil je weten waar je goedkoop kunt aanleggen of dichtbij het centrum? Op de Kop van Zuid ligt jachthaven City Marina. Met de metro ben je zo aan de overkant van de Maas. Een supermarkt en restaurants zijn op loopafstand. Je betaalt wel bijna twee euro per meter per nacht, nog afgezien van de walstroom.

In 2020 brengen we de nacht door in Delfshaven, even verder van het centrum, maar met 70 cent per meter wel een stuk goedkoper. Ook hier zijn de supermarkt en restaurantjes dichtbij en is de tram op loopafstand. Voor een overzicht van alle jachthavens van Rotterdam kijk hier.

Delfshaven bleef onbeschadigd tijdens het bombardement van 1940. Dit bombardement verwoestte het grootste deel van het centrum van Rotterdam - De Canicula
Het bombardement van 1940 verwoestte het grootste deel van de binnenstad van Rotterdam, maar Delfshaven bleef gespaard
Rotterdam

Rotterdam is getekend door het Duitse bombardement aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Waar de meeste, door oorlogsgeweld beschadigde steden, kozen voor herbouw in oorspronkelijke stijl, ging Rotterdam voor vernieuwende architectuur. De één haat het, de ander vindt het verfrissend. Wij houden van Rotterdam, met de Kunsthal, de kubuswoningen, z’n imposante Erasmusbrug en de hoogbouw op de Kop van Zuid.

Lees meer: Hoe Rotterdam aan haar naam kwam

In deze video varen we door Delfshaven en rond het Noordereiland

Wat is er te doen in Rotterdam

Wil je Rotterdam wat beter leren kennen? Maak dan deze stadswandeling! Je komt langs – bijna – alle highlights.

Op de Kop van Zuid is het Nederlands Fotomuseum gevestigd. Voor een regenachtige dag. En wil je liever iets met bootjes? Aan de Leuvehaven zit het Maritiem Museum.

Lig je toevallig in WSV Blijdorp? Dan moet je toch echt even een kijkje nemen in Diergaarde Blijdorp. Het is maar een paar minuten lopen en het is zeer de moeite waard.

Tientallen winkeltjes vind je in de Markthal naast station Blaak. Het hoefijzervormige gebouw is een kunstwerk op zich!

In de enorme Markthal zijn vooral veel foodkramen gevestigd. In de wanden zijn woningen gemaakt. - De Canicula
In de enorme Markthal zijn vooral veel foodkramen gevestigd. In de wanden zijn woningen gemaakt.

Abonneer je hier gratis op ons YouTubekanaal en bekijk de leukste vaarvideo’s!

Varen door Rotterdam

Tijdens onze tochten over de Nieuwe Maas was het vrij rustig. Dat is niet altijd zo en daarom moet je je goed voorbereiden. Bekijk de info op de volgende websites:

Aanleggen in de buurt? Op de kaart onderaan de pagina vind je meer leuke aanlegplaatsen.

Heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!

Ha lezer!

We hopen dat je de informatie nuttig vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, september 2018 [update augustus 2020]