Vanaf de Kagerplassen varen we over de Vliet naar Delft. Het is een prachtige, afwisselende tocht van een uur of vier. Je komt langs Leiden en over het Rijn-Schiekanaal. De buitenplaatsen langs de Vliet bij Voorburg zijn indrukwekkend. Een van de hoogtepunten onderweg is het karakteristieke sluisje midden in Leidschendam, zoals te zien is in deze video waarin we varen van de Kagerplassen naar Rotterdam.

Aanleggen in Delft

De passantenhaven van Delft ligt langs de Zuidwal/Hooikade in de Zuidkolk. Er zijn ongeveer 25 ligplaatsen. Op drukke dagen lig je drie rijen dik. De voorzieningen zijn dichtbij. Achter een ronde deur naast restaurant Huszár aan de Hooikade vind je het sanitair, de wasmachine en een droger. De deur is beveiligd met een code. Die code staat op de bon uit de betaalmachine aan de kade. De havenmeester helpt je graag met de bediening van de automaat.

Aanleggen in Delft - Varen met de Canicula
De passantenhaven van Delft aan de Zuidwal/Hooikade heeft plaats voor zo’n 25 schepen
   

Prinsenstad Delft

Delft is een bruisende universiteitsstad. Daarnaast is Delft de stad waar de vader des vaderlands Willem van Oranje is vermoord en waar veel leden van het koningshuis liggen begraven. De bijnaam van Delft is dan ook Prinsenstad. Het aardewerk Delfts Blauw is in de hele wereld bekend. In het centrum van Delft vind je naast de Oude en Nieuwe Kerk leuke winkels en meer dan genoeg restaurants en terrassen.

Aanleggen in Delft - Varen met de Canicula
Aan de Beestenmarkt in Delft kun je lekker eten

Wat is er te doen in Delft

Helaas kunnen we met de Canicula niet door de Delftse grachten. Omdat het echt de moeite waard is om historisch Delft vanaf het water te bekijken kun je het beste een rondvaart maken.

De VVV verkoopt stadswandelingen. Heb je zin om de omgeving te verkennen dan kun je daar ook fietsroutes krijgen.

Voor de meeste mensen is het wat ver van hun bed, maar het is toch best leuk om de Nieuwe Kerk te bekijken met het praalgraf van Willem van Oranje. Onder je voeten ligt de grafkelder van de Oranje-nazaten van de Vader des Vaderlands.

In het Gereedschapsmuseum kun je een indrukwekkende verzameling historisch gereedschap en bouwmaterialen bekijken. De spullen zijn bij elkaar gebracht door het 100 jaar oude aannemersbedrijf Mensert. Het museum aan de Verwersdijk 35 is alleen op zaterdag open.

In het voormalige woonhuis van kunstenaar Paul Tetar van Elven is de oorspronkelijke inrichting uit eind 19e eeuw bewaard gebleven. In het museum worden geregeld tentoonstellingen gehouden.

Aanleggen in Delft - Varen met de Canicula
Het oude stadhuis in Delft. Foto: Wikipedia/Michiel Verbeek

Tip extra: 

De lekkerste ijsjes haal je bij ijssalon De Waterlelie aan de Voorstraat ter hoogte van de Oude Kerk. Je herkent de salon al van verre door de enorme rij mensen die ervoor staat….

 

In 1556 moest Delft een echte vestingstad worden, maar het geld voor de vestingwerken was al snel op. Pas aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog werden bij de belangrijkste invalswegen bolwerken aangelegd. Na de komst van Willem van Oranje werd de stad extra versterkt tegen de Spaanse troepen. De Oostpoort is de enige overgebleven stadspoort. Ook zie je tijdens het voorbijvaren nog een paar waltorens.

Varen met de Canicula - Aanleggen in Delft
Delft vanuit het westen op een schilderij van Hendrik Cornelisz Vroom van rond 1600. In het midden de Waterslootse poort.

Aanmeren in de buurt? Op de kaart aan onderaan de pagina vind je nog meer leuke aanlegplaatsen.

En heb je tips of aanvullingen? We stellen het zeer op prijs als je een berichtje stuurt. Wie weet kun je er andere watersporters mee helpen.

Ha lezer!

We hopen dat je de informatie/het vaarrondje leuk vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, juli 2018