Vaar je tussen Leeuwarden en Sneek door de Sneekertrekvaart (ook wel de Zwette genoemd), dan kom je halverwege de Mantgumervaart tegen. Boten die dieper steken dan 1.25 meter of hoger zijn dan 2.50 meter kunnen er niet door. 

Het kleine passantenhaventje van Mantgum
Aanleggen in Mantgum

Dat is jammer, want de Mantgummers hebben net een gloednieuw passantenhaventje aangelegd. Wij zijn er eind april 2016, onderweg van Delfzijl naar Sloten. Helaas zijn de sanitaire voorzieningen in het naast gelegen sportcomplex nog niet open voor watersporters. We snappen het wel, want wij zijn de enige in het kleine haventje. Gelukkig is er wel walstroom, want het hagelt en sneeuwt en het is bitter koud.

Boeren en renteniers

Mantgum heeft een pittoresk dorpshart. Je kunt goed zien dat het plaatsje vroeger in trek was bij rijke boeren en rentenierende mensen. De monumentale woningen hebben ruime tuinen en eeuwenoude bomen in de dorpskern. Er is een supermarkt en een snackbar.

Centrum Mantgum - De Canicula
Het centrum van Mantgum is beschermd dorpsgezicht
   
Middelsee

Mantgum lag vroeger aan de Middelsee, een zeearm die vanaf het noorden langs Leeuwarden en Sneek liep en ten oosten van Bolsward eindigde.

Sneker Trekvaart Middelzee - De Canicula
De kaart komt uit de Friesche Volksalmanak van 1889. De Snekertrekvaart houdt het traject van de voormalige Middelzee aan. Er is ook een speciale Middelseeroute.
Haven Mantgum - De Canicula
Heel lang geleden lagen er nog kleine vrachtschepen in het haventje van Mantgum

Het jachthaven scorelijstje:

  • Sanitair: niet kunnen beoordelen want nog niet open
  • Privacy: prima
  • Wifi: niet
  • Winkels: De supermarkt is maar een paar minuten lopen
  • Schaduw: een beetje
  • Havenmeester: niet gezien
  • Blote voeten in het gras: ja
  • Geluidsoverlast: niet, maar de haven ligt wel naast het sportcomplex

Aanleggen in de buurt?

Meer jachthavens vind je op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips, aanvullingen, of een mooiere foto van het haventje van Mantgum? Stuur dan een berichtje!

Geschreven door Marieke. Laatste update januari 2018.