Dwars door Friesland stroomt het laatste restant van de roemruchte Middelzee; de Zwette. Vroeger doorsneed deze zeearm half Friesland, tegenwoordig is-ie gedegradeerd tot een smal stroompje waarover je van Leeuwarden naar Sneek en vice versa kunt varen. Halverwege de Zwette kun je afslaan naar Mantgum. Tenminste, als je boot niet dieper steekt dan 1.25 meter of hoger is dan 2.50 meter. Hebben wij weer eens mazzel!

Aanleggen in Mantgum

Wij zijn er eind april 2016 voor het eerst, op onze reis van Delfzijl naar Sloten. Helaas zijn dan de sanitaire voorzieningen in het naast gelegen sportcomplex nog niet open voor watersporters. We snappen het wel, want wij zijn de enige in het kleine haventje. Gelukkig is er wel walstroom, want het hagelt en sneeuwt en het is bitter koud. Inmiddels hebben we er een paar keer vaker aangelegd. Behalve walstroom, sanitair en water zijn er ook hele vriendelijke havenmeesters in dit pittoreske plaatsje onder de rook van Leeuwarden. De supermarkt en de snackbar zijn op loopafstand.

In deze video kun je onze vaartocht van Leeuwarden naar Mantgum bekijken

Boeren en renteniers

Je kunt goed zien dat het plaatsje vroeger in trek was bij rijke boeren en rentenierende mensen. De monumentale woningen in het dorpshart hebben ruime tuinen en eeuwenoude bomen.  Je komt er langs tijdens deze dorpswandeling, waarbij de Werkgroep Historie Mantgum een uitgebreide toelichting geeft op de geschiedenis van Mantgum.

Mantgum Rentenierswoning aanleggen jachthaven De Canicula

Mata Hari

Is nog under constructie. Kom snel terug voor het lezen over de link tussen de beroemdste spionne ter wereld en Mantgum!

Van onze vaartochten maken we video’s. Met een klik op onderstaande banner kun je je gratis abonneren!

De Canicula YouTube bannerMiddelzee

Mantgum lag vroeger aan de Middelzee, een zeearm die vanaf het noorden langs Leeuwarden en Sneek liep en ten oosten van Bolsward eindigde. Die Middelzee is al lang geleden verdwenen. Het enige dat nog rest van de watermassa is de Zwette, ook wel de Sneekertrekvaart genoemd, de vaarverbinding tussen Leeuwarden en Sneek.

Sneker Trekvaart Middelzee - De Canicula
De kaart komt uit de Friesche Volksalmanak van 1889. De Snekertrekvaart houdt het traject van de voormalige Middelzee aan. Er is ook een speciale Middelseeroute. Mantgum ligt xo’n beetje in het midden links naast de Middelzee.Haven van Mantgum

Omdat in vroeger tijden vrijwel al het verkeer over het water ging, was de haven een belangrijke plek, waar de schuiten turf en hooi kwamen inladen en lossen, en waarvandaan de trekschuit vertrok. Het café stond dan ook op loopafstand en is nog steeds goed zichtbaar als je in het haventje ligt.  Al is tegenwoordig de betiteling ‘snackbar’ toegevoegd, een wat minder historische benaming.

Haven Mantgum - De Canicula
Heel lang geleden lagen er nog kleine vrachtschepen in het haventje van Mantgum
Het jachthaven scorelijstje:
  • Sanitair: niet kunnen beoordelen want nog niet open
  • Privacy: prima
  • Wifi: niet
  • Winkels: De supermarkt is maar een paar minuten lopen
  • Schaduw: een beetje
  • Havenmeester: niet gezien
  • Blote voeten in het gras: ja
  • Geluidsoverlast: niet, maar de haven ligt wel naast het sportcomplex
Aanleggen in de buurt?

Meer jachthavens vind je op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips, aanvullingen, of een mooiere foto van het haventje van Mantgum? Stuur dan een berichtje!

Geschreven door Marieke. Laatste update april 2023.