Goede berichten hebben we gehoord: de haven is compleet verbouwd, de binnenstad schilderachtig en een wandeling over de nieuwe boulevard een aanrader. De eerste paar jaar van ons bootleven slagen we er steeds niet in om er met de Canicula aan te leggen. Je weet misschien hoe dat gaat, nét te dichtbij of nét te ver weg. We nemen daarom op een bewolkte zaterdag met de auto een kijkje in de Gelderse havenstad. Inmiddels hebben we al een paar keer met de boot kunnen aanleggen in Harderwijk. En de berichten kloppen allemaal: Harderwijk is leuk!

De Stadshaven langs de boulevard
Over de Randmeren

Harderwijk bereik je over de Randmeren, vanuit het westen over het Wolderwijd, vanuit het oosten over het Veluwemeer. Van de ene naar de andere kant (globaal Kampen-Muiden) kost dat ons met onze cabin cruiser de Canicula zo’n tien vaar-uren bij 7 tot 8 kilometer per uur. Er zijn tientallen aanlegplaatsen onderweg. 

Tijdens de Canicula-vaarroute Rondje Urk kom je door heel Nederland!

Voor het aanleggen langs de Randmeren of aan een van de eilandjes moet je liggeld betalen.
Rampmeren

Watersporters gebruiken de Randmeren om van de Randstad naar Noord-Nederland en vice versa te varen. Ze zijn aangelegd om de waterhuishouding van het oude land en de polder van elkaar te scheiden. Voor de ene watersporter een zegen, voor de andere een gruwel. ‘Rampmeren’, worden ze ook wel genoemd, vanwege het weinig afwisselende landschap onderweg. En door de opmars van het fonteinkruid, dat je dwingt om goed in de vaargeul te blijven omdat anders je schroef in no-time volhangt met slierten waterplant. 

In dit filmpje varen we over de Randmeren naar Harderwijk

   
Aanleggen in Harderwijk

Je kunt in het centrum van Harderwijk aanleggen in de Vissershaven, de Stadshaven of de Strandhaven. Volgens een facebookvriend, die met motorpech in de Vissershaven ligt, zijn de havenmeesters uitermate vriendelijk en is het sanitair schoon. Er is een wasmachine met droger (muntjes via de havenmeester). De ligplaats moet betaald worden via de app AanUit.net. Alleen in de Vissershaven gaat het nog met gewoon geld. Meer info plus telefoonnummers hier.

Ook buiten het centrum kun je aanleggen, in jachthaven De Knar van wv Flevo aan het Wolderwijd. Je kunt er een leenfiets krijgen om naar de stad te fietsen. De loopafstand is ongeveer tien minuten. 

Pittoreske Hanzestad

Harderwijk is een pittoreske voormalige Hanze- en vestingstad. Vanaf de haven loop je zo het centrum in, natuurlijk via de hoofdingang: de Vischpoort. Achter de poort vind je een prachtig pleintje, omzoomd met bomen en diverse restaurants. De stad staat vol monumentale huizen en wordt aan de kant van het IJsselmeer beschermd door de oude stadsmuur. Er zijn heel veel leuke winkeltjes en de dichtstbijzijnde supermarkt zit vanaf de Vischpoort op een paar minuten lopen aan de Vuldersbrink.

Boven op de 14e eeuwse Vischpoort staat een vuurtoren. Sinds de afsluiting van de Zuiderzee gaat het licht alleen aan bij speciale gelegenheden.

Mooie vaartochten bekijken? Abonneer je hier gratis op ons YouTubekanaal!

Wat is er te doen in Harderwijk

De stad vráágt om een stadswandeling. Elke dag begint er eentje om 14.00 uur. Aanmelden gaat tot 13.00 uur op de dag zelf via het telefoonnummer 0341-4112007 of 0341-552200.

Harderwijk heeft drie musea die een bezoek waard zijn: het Palingmuseum, het Marius van Dokkummuseum en het Stadsmuseum. Ze zijn alledrie op loopafstand van de haven.

Ga zitten op het bankje langs het Zeepad met uitzicht op het oorlogsmonument in het Wolderwijd en denk even aan de 117 geallieerde vliegers die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Harderwijk en omstreken om het leven kwamen.

Het Duitse afweergeschut haalde honderden vliegtuigen neer boven het IJsselmeer.
De hoeder van Harderwijk

Hij was geen zeeman of iemand die de loop van de geschiedenis heeft bepaald, maar toch heeft-ie een standbeeld gekregen: Eibert den Herder. Waarom? Dat lees je hier…

Lees meer: De hoeder van Harderwijk

Eibert staat naast het Stadhuis aan de Scheepssingel.

Aanmeren in de buurt? Op de kaart onderaan de pagina vind je nog meer mooie aanlegplaatsen

En heb je tips of aanvullingen? We stellen het zeer op prijs als je een berichtje stuurt. Wie weet kun je er andere watersporters mee helpen.

Ha lezer!

We hopen dat je de informatie over Harderwijk nuttig vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, januari 2020