Vanuit Vreeswijk varen we over de Lek richting Rotterdam, op weg naar Krimpen aan de Lek. Na het voorbij varen van de veerpont hebben we goed zicht op Schoonhoven. Dat plaatsje ziet er zó leuk uit dat we omkeren en er aanleggen om een kijkje te nemen. Bij het binnenvaren wacht ons een verrassing: boven op de brug staat een bruidspaar te poseren voor de fotograaf. Een pláátje! 

Geluk op de brug in Schoonhoven. Op ons verzoek kijkt het bruidspaar ook nog even of er iets aankomt aan de andere kant…
Aanleggen in Schoonhoven

De dijkdoorgang met de mooie witte ophaalbrug ziet er heel uitnodigend uit en daarom varen we meteen het stadje binnen. Maar dat blijkt niet zo’n goed idee: een bewoonster roept ons vanuit haar tuin toe dat de haven erg ondiep is. Dus keren we om, gaan opnieuw onder de ophaalbrug door en steken meteen bakboord uit de passantenhaven van WSV De Zilvervloot in. Daar liggen we niet lang…

De haven van WSV De Zilvervloot geeft uitzicht op de Veerpoort

… want er is hier getijwerking en er zijn geen drijvende steigers. We verkassen daarom naar jachthaven ’t Wilgerak. Die ligt even terug aan de Lek en heeft alle voorzieningen. Aan de Cellebroedersstraat op een kleine zevenhonderd meter afstand vanuit de jachthaven is een supermarkt. In het plaatsje zijn diverse winkels en terrasjes.

Update: Inmiddels heeft WSV De Zilvervloot drijvende steigers en stroom en drinkwater bij elke ligplaats. De vrije passantenplaatsen zijn gemarkeerd met een groen bord. Als we in de buurt zijn gaan we die steiger meteen uitproberen!

De toegang naar de oude haven van Schoonhoven. De straat heet nog steeds ‘Haven’.
   
Zilverstad

Schoonhoven is een prachtig oud stadje aan de Lek. De plaats is vooral bekend door de zilverindustrie. Dat zie je goed terug tijdens een wandeling door het stadje, want er zijn heel veel zilver- en sieradenwinkels. De waterkant wordt gedomineerd door de Veerpoort. Deze poort uit de 17e eeuw dankt zijn naam aan de veerverbinding tussen Schoonhoven en Gelkenes aan de overkant van de Lek. 

De Veerpoort van Schoonhoven is de enige overgebleven poort van de stad.
Wat is er te doen in Schoonhoven

Bezoek een van de vele exposities in het Zilvermuseum, eventueel gecombineerd met een lekkere lunch en een stadswandeling.

In de opvallende watertoren – hij lijkt wel weggehaald uit een Disneyfilm – is nu Zilvergalerie de Watertoren gevestigd. Je kunt er een rondleiding maken én je mag de toren beklimmen!

Theatergezelschap Stadswandeling organiseert met enige regelmaat spannende stadswandelingen in Schoonhoven. Je kunt aansluiten bij een al geplande wandeling of er eentje aanvragen (vanaf zes personen). Superleuk lijkt me!

In deze video varen we vanuit Vreeswijk via Schoonhoven naar Kinderdijk. Kijk je even mee?

Aanleggen in de buurt? Op de kaart onderaan de pagina zie je nog veel meer mooie aanlegplaatsen!

Heb je tips of opmerkingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt.

Ha lezer!

We hopen dat je de informatie over Schoonhoven leuk vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, oktober 2019