We varen via Sneek, Bolsward, Franeker, Bartlehiem, Leeuwarden, Dokkum, Zoutkamp, Visvliet en Eastermar aan het Bergumermeer via Grou terug naar Sneek. Een rondje van om en nabij een week. De routes worden in delen weer gegeven. Dit is deel 1 van de vaarroute Rondje Noord-Friesland: van Sneek naar Franeker.

In deze video zie je een deel van de tocht. Vlak voor Arum slaan wij af naar Harlingen 

Specs: De vaartocht van Sneek naar Franeker duurt een uurtje of vier. De laagste vaste brug in het traject (bij Arum) is 2.30 meter. De smalste brug is 3 meter 90 (bij Schettens), de maximale diepgang 90 centimeter (op de Arumer Feart). Denk om de bedieningstijden van de bruggen in Nijezijl naast IJlst (zie foto onder). Bij Oosthem en even voorbij Bolsward kom je een zelfbedieningsbrug tegen.

Varen met de Canicula - Vaarroute Rondje Noord Friesland van Sneek naar Franeker

De vaarroute voor een glaasje rosé

Voor de prijs van een glaasje rosé krijg je de complete vaarroute zo snel mogelijk in je mailboxKlik hier en het wijst zich vanzelf. Vergeet niet de naam van de route en je mailadres te vermelden!

Varen met de Canicula - Vaarroute van Sneek naar Franeker
De Waterpoort is het beroemdste monument van Sneek
   
Van Sneek naar Franeker

Deze vaartocht begint bij hét symbool van Sneek, de Waterpoort. Sneek is het watersportcentrum van Friesland en met volop winkels, terrassen en restaurants een leuke plaats om een dagje door te brengen. We varen via de Wimerts naar Bolsward en vervolgen de tocht tussen de weilanden door naar Franeker. 

Lees ook: Aanleggen in Sneek

Routebeschrijving: Begin de tocht bij de Waterpoort. Vaar over de Geau richting IJlst. Voorbij IJlst in het buurtschap Nijezijl stuurboord uit naar de Wimerts/Bolswarderzijlvaart. Let op: je passeert twee bruggen, de tweede is een spoorbrug. Ze zijn beperkt open.

Varen met de Canicula - Vaarroute van Sneek naar Franeker
Brugbediening in Nijezijl
Comfortabel overnachten

Vaar je in een sloep en wil je wat comfortabeler overnachten? Keus genoeg in de leuke stad Sneek! Als je boekt via onderstaande link, dan krijgen wij een kleine commissie die we gebruiken om de website up-to-date te houden!Booking.com

 

Zelfbedieningsbrug

Vervolg routebeschrijving: Bij Oosthem kom je een zelfbedieningsbrug tegen. De bedieningsknop zit wat laag, maar de aanwijzingen zijn duidelijk en alles werkt uitstekend. De Wimerts/Bolswarderzijlvaart is een prachtig watertje. Je passeert achtereenvolgend de bruggen Abbegaasterketting van 7.8 hoog en de Wolsumerketting van 1.1 hoog. De bediening is vlot. Voor Bolsward stuurboord uit onder de A7 door.

Diesel tanken

Vervolg routebeschrijving: In Bolsward kun je stuurboord uit langs de Turfkade liggen. Die ligt vaak vol en het is er vrij lawaaiig door de naastgelegen snelweg. Een andere optie is bakboord uit door de Blauwpoortsbrug. Je komt voorbij een tankstation waar je met de boot gemakkelijk diesel kunt tanken. Als je de brug door bent stuurboord uit, de ligplaatsen zijn langs het Laag Bolwerk. 

Lees ook: Aanleggen in Bolsward

Varen met de Canicula - Vaarroute van Sneek naar Franeker
Het tankstation aan de Stoombootkade
Blauwpoortsbrug

Vervolg routebeschrijving: Neem na de Blauwpoortsbrug het kleine witte bruggetje aan bakboord. Deze bruggen worden door dezelfde brugwachter bediend. Even buiten Bolsward kom je naast een boerderij een brug tegen, die je met een druk op de knop moet bedienen. Het is wat smal allemaal, maar het gaat (zie video). Je passeert Schettens en Witmarsum. Het water heet dan Arumer Feart en gaat naar Arum, langs Achlum en Hitzum. Ter hoogte van een industrieterrein aan bakboord mondt de vaart uit in het Van Harinxmakanaal.

Lees ook: Aanleggen in Franeker

Varen met de Canicula - Vaarroute Rondje Noord Friesland van Sneek naar Franeker
Je komt dwars door Witmarsum…
   
Stoplicht voor Franeker

Stuurboord uit naar Franeker, je ziet het stadje al liggen. Wij willen vervolgens bakboord uit naar de Zuiderkade, maar een groot stoplicht veroorzaakt verwarring. Om de bocht blijkt de Stationsbrug te liggen en de doorgang is vrij smal, vooral als er binnenvaartschepen langs komen. Netjes blijven wachten dus, totdat het licht op groen staat.

Comfortabel overnachten in Franeker?

Vaar je in een sloep en wil je wat comfortabeler overnachten? Keus genoeg in Franeker! De stad van wolkammer Eise Eisenga die een prachtig planetarium bouwde onder de zolder van zijn woonkamer. En de stad die ooit een universiteit had. Genoeg te zien! Als je boekt via onderstaande link, dan krijgen wij een kleine commissie die we gebruiken om de website up-to-date te houden!Booking.com

 

De Canicula YouTube banner

Overnachten in Sneek, Bolsward of Franeker? Klik op de foto’s voor info

Klik op de foto om verder te gaan naar Leeuwarden.

Varen met de Canicula - Vaarroute Rondje Noord-Friesland tussen Franeker en Leeuwarden

Heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je ’n berichtje stuurt!

Update: mei 2018