Vaarroute Rondje Noord-Friesland

Deze vaartocht is onderdeel van de vaarroute Rondje Noord-Friesland. We varen via Sneek, Bolsward, Franeker, Bartlehiem, Leeuwarden, Dokkum, Zoutkamp, Visvliet en Eastermar aan het Bergumermeer via Grou terug naar Sneek. Een rondje van om en nabij een week. De routes worden in delen weer gegeven. Dit is deel 1: van Sneek naar Franeker.

Varen met de Canicula - Vaarroute Rondje Noord Friesland van Sneek naar Franeker

Specs: De tocht duurt een uurtje of vier. De laagste vaste brug in het traject (bij Arum) is 2.30 meter. De smalste brug is 3 meter 90 (bij Schettens), de maximale diepgang 90 centimeter (op de Arumer Feart). Denk om de bedieningstijden van de bruggen in Nijezijl naast IJlst (zie foto onder). Bij Oosthem en even voorbij Bolsward kom je een zelfbedieningsbrug tegen.

Van Sneek naar Franeker

Deze vaartocht begint bij hét symbool van Sneek, de Waterpoort. Sneek is het watersportcentrum van Friesland en met volop winkels, terrassen en restaurants een leuke plaats om een dagje door te brengen. We varen via de Wimerts naar Bolsward en vervolgen de tocht tussen de weilanden door naar Franeker. 

Varen met de Canicula - Vaarroute van Sneek naar Franeker
De Waterpoort is het beroemdste monument van Sneek
   

Routebeschrijving: Begin de tocht bij de Waterpoort. Vaar over de Geau richting IJlst. Voorbij IJlst in het buurtschap Nijezijl stuurboord uit naar de Wimerts/Bolswarderzijlvaart. Let op: je passeert twee bruggen, de tweede is een spoorbrug. Ze zijn beperkt open. 

Varen met de Canicula - Vaarroute van Sneek naar Franeker
Brugbediening in Nijezijl

Vervolg routebeschrijving: Bij Oosthem kom je een zelfbedieningsbrug tegen. De bedieningsknop zit wat laag, maar de aanwijzingen zijn duidelijk en alles werkt uitstekend. De Wimerts/Bolswarderzijlvaart is een prachtig watertje. Je passeert achtereenvolgend de bruggen Abbegaasterketting van 7.8 hoog en de Wolsumerketting van 1.1 hoog. De bediening is vlot. Voor Bolsward stuurboord uit onder de A7 door.

Vervolg routebeschrijving: In Bolsward kun je stuurboord uit langs de Turfkade liggen. Die ligt vaak vol en het is er vrij lawaaiig door de naastgelegen snelweg. Een andere optie is bakboord uit door de Blauwpoortsbrug. Je komt voorbij een tankstation waar je met de boot gemakkelijk diesel kunt tanken. Als je de brug door bent stuurboord uit, de ligplaatsen zijn langs het Laag Bolwerk. 

Varen met de Canicula - Vaarroute van Sneek naar Franeker
Het tankstation aan de Stoombootkade

Vervolg routebeschrijving: Neem na de Blauwpoortsbrug het kleine witte bruggetje aan bakboord. Deze bruggen worden door dezelfde brugwachter bediend. Even buiten Bolsward kom je naast een boerderij een brug tegen, die je met een druk op de knop moet bedienen. Het is wat smal allemaal, maar het gaat (zie video). Je passeert Schettens en Witmarsum. Het water heet dan Arumer Feart en gaat naar Arum, langs Achlum en Hitzum. Ter hoogte van een industrieterrein aan bakboord mondt de vaart uit in het Van Harinxmakanaal.

 

Varen met de Canicula - Vaarroute Rondje Noord Friesland van Sneek naar Franeker
Je komt dwars door Witmarsum…
   
Stoplicht voor Franeker

Stuurboord uit naar Franeker, je ziet het stadje al liggen. Wij willen vervolgens bakboord uit naar de Zuiderkade, maar een groot stoplicht veroorzaakt verwarring. Om de bocht blijkt de Stationsbrug te liggen en de doorgang is vrij smal, vooral als er binnenvaartschepen langs komen. Netjes blijven wachten dus, totdat het licht op groen staat.

In deze video zie je een deel van de tocht. Vlak voor Arum slaan we af naar Harlingen 

Ha lezer!

Als je het cursusboek Klein Vaarbewijs koopt via onderstaande link, dan krijgen wij een kleine commissie die we gebruiken om de website up-to-date te houden. Dank alvast!

 

Overnachten in Sneek, Bolsward of Franeker? Klik op de foto’s voor info

Klik op de foto om verder te gaan naar Leeuwarden.

Varen met de Canicula - Vaarroute Rondje Noord-Friesland tussen Franeker en Leeuwarden

Heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je ’n berichtje stuurt!

Update: mei 2018