Deze route hebben we zelf nog niet gevaren. Dat is niet omdat we ‘m niet leuk vinden, integendeel! Maar omdat ik er ben opgegroeid ken ik het gebied goed. En we moeten nog zoveel andere wateren in Nederland verkennen, dat dit rondje Drenthe even moet wachten. Dat we ‘m toch meenemen in de Vaarroutes is omdat ik hoop dat jullie massaal met de boot naar Drenthe komen!  

Lees ook: En we gaan met z’n allen naar de Veenvaart toe!

De Veenvaart

De Veenvaart, tussen Nieuw-Amsterdam en Ter Apel, is onderdeel van de vaarroute Noord-Nederland. Je kunt halverwege afslaan naar Duitsland. Het is een afwisselende vaarroute, langs bosrijk gebied en diverse hoogveengebieden. Je komt dwars door de Hondsrug, een heuvelachtige zandrug uit de ijstijd. Her en der liggen keien uit diezelfde ijstijd die bij het graven van het kanaal boven kwamen. De Veenvaart is bereikbaar over de Hoogeveense Vaart (vanuit Meppel) en vanuit het Groningse Ter Apel.

Vaarrroute Noord-Nederland met alle toegangsroutes. De Veenvaart loopt van Nieuw-Amsterdam achter Emmen naar Ter Apel.
Sluizen en bruggen

Om door de Veenvaart te varen mag jouw schip niet langer zijn dan 27 meter. De maximale breedte is 4.80 en de maximale doorvaarthoogte 3.50 meter. De diepgang is 1.50 meter, in de winter 1.30 meter. De maximum vaarsnelheid is 6 km/uur. Je komt zeven sluizen tegen en 32 bruggen, waarvan veertien vaste. De route is ongeveer 25 kilometer lang. Je passeert negen dorpen.

   
Veenpark

Het is een belevenis om in Barger-Compascuum te overnachten in het Veenpark. Een openluchtmuseum over de Drentse veenhistorie met nog een stukje natuurlijk hoogveengebied met echte turfafgraving. De bakker, de kruidenier, de klompenmaker en de turfsteker zijn er elke dag aan het werk. Bij de aanlegplaats zijn ook sanitaire voorzieningen. Vanuit Barger-Compascuum kun je mooie fietstochten maken langs het riviertje de Runde, het Bargerveen en Emsland in Duitsland.

 

Kort filmpje van de doorvaart van De Snikke door de Koppelsluis bij Klazienaveen-Noord.

Koppelsluis

Onderdeel van de vaarverbinding is de indrukwekkende Koppelsluis in Klazienaveen. De sluis, de naam zegt het al, koppelt twee sluizen aan elkaar. Hiermee wordt een hoogteverschil van vijf meter overbrugd.

De koppelsluis is een indrukwekkend staaltje waterwerk

Naar Duitsland

Zo’n beetje halverwege Emmer-Compascuum en Ter Apel takt het Haren-Rütenbrockkanaal af. Hierover kun je via beschut binnenwater naar de Eems in Duitsland varen, bijvoorbeeld met bestemming Berlijn. Het is voor veel Duitslandvaarders een prettige route, want via de Rijn, het Wesel-Dattelnkanaal en het Mittelandkanaal vaar je op de Rijn tegenstrooms. De route via Groningen gaat over open water (de Dollard en de Eems), waar ook niet iedereen van houdt.

Bootjes en klassieke auto’s kijken bij de Groene Trambrug in Klazienaveen-Noord.

Tip! Een geweldige serie voor iedereen die van varen houdt!

Vragen of opmerkingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!

Marieke, mei 2018