De schippers van de Canicula hebben een passie voor varen én voor al het mooie van Nederland. We laten dat zien in video’s, foto’s en blogs. Laat je inspireren!

De Snikke in de Koppelsluis van de Veenvaart_de Canicula
De Snikke in de Koppelsluis van de Veenvaart

De Veenvaart

In m’n blog van 18 juni 2017 doe ik een oproep om met z’n allen naar de Veenvaart te komen. Hoewel we de route niet zelf hebben gevaren, hierbij wat informatie over de vaartocht.

Specs Veenvaart

Om door de Veenvaart te varen mag jouw schip maximaal 27 meter lang zijn en 4.80 meter breed. De doorvaarthoogte is 3.50 meter. De diepgang is van 1 april tot 1 november 1.50 meter, in de winterperiode 1.30 meter. De maximum vaarsnelheid is 6 km/uur. Je komt 32 bruggen tegen en 7 sluizen.

De Veenvaart is onderdeel van de vaarroute Noord-Nederland en voert van Nieuw-Amsterdam naar Ter Apel (of omgekeerd natuurlijk). De route bestaat voor het grootste deel uit kanalen in lommerrijk gebied langs negen dorpen.

Nieuw-Amsterdam/Veenoord, Erica, Klazienaveen, Oranjedorp, Nieuw-Dordrecht, Klazienaveen-Noord, Barger-Compascuum, Emmer-Compascuum en Ter Apel.

Het is erg leuk om in Barger-Compascuum te overnachten in het Veenpark. Dat is een openluchtmuseum, waar je de historie van het gebied goed mee krijgt. Er zijn ook sanitaire voorzieningen. Vanuit Barger-Compascuum is het mooi fietsen langs het riviertje de Runde, het Bargerveen en Emsland in Duitsland.

De Veenvaart is bereikbaar vanaf Meppel, vanaf de Turfroute over de Tjonger. Verder vanuit Groningen, Winschoten, Ter Apel en Coevorden.

Vaarrroute Noord-Nederland met alle toegangsroutes. De Veenvaart loopt van Nieuw-Amsterdam naar Ter Apel. Het vetgedrukte deel rechtsonder is het nieuw uitgegraven Koning Willem-Alexanderkanaal.

Kort filmpje van de doorvaart van De Snikke door de Koppelsluis bij Klazienaveen-Noord.

Koppelsluis

Bij Klazienaveen-Noord is het na (of voor) de Koppelsluis goed vertoeven bij restaurant De Groene Trambrug.

De Groene Trambrug, Klazienaveen-Noord_de Canicula
Het restaurant dat naar de brug op deze foto is vernoemd is rechts naast het kanaal

Het laatste nieuws over de Veenvaart:

Nog meer vaarroutes bekijken?

In Friesland:

Meer vaarroutes in Noord-Nederland:

Vaarroutes in Midden en Zuid-Nederland:

Tip: een geweldige serie voor iedereen die van varen houdt!

Marieke, mei 2018