De Kraaijenbergse Plassen

Een paradijs voor watersporters, deze Kraaijenbergse plassen. Ze liggen tussen Gassel, Cuijk, de Maas en Beers. Je vindt er twee jachthavens en veel passantenplekken in de natuur. Wij verblijven het liefst in jachthaven ’t Loo. Het is een mooie, rustige locatie met goede voorzieningen, waaronder een restaurant.

De schippers van de Canicula hebben een passie voor varen én voor al het mooie van Nederland. We laten dat zien in video’s, foto’s en blogs. Omdat we nog lang niet alle wateren hebben bevaren beschrijft gastschrijver Ineke Roos een aantal havens in Zuid-Nederland.

Door Ineke Roos

Jachthaven 't Loo in de Kraaijenbergse Plassen - De Canicula
Jachthaven ’t Loo aan de Hardweg bereik je via de haven van Cuijk. Foto: Google Maps
Gratis aanleggen

Bij Heeswijk is een grote supermarkt waar je de boot gratis mag aanleggen om boodschappen te doen. Op loopafstand in Linden is een pannenkoekenrestaurant met grote speeltuin. We liggen ook wel eens in de haven van WSV De Kraaijenbergse Plassen. Die ligt vlakbij de A73 en het kan er door de week wat rumoerig klinken, maar het is er wel gezellig.

Kraaijenbergse Plassen - De Canicula
Overzichtskaartje. De toegang tot de plassen is ter hoogte van wsv De Kraaijenbergse Plassen links bovenaan
   
Nieuw schiereiland

Het laaggelegen gebied rond de Kraaijenbergse Plassen wordt vroeger gebruikt als wateropvang bij hoge waterstanden in de Maas. In de jaren zeventig begint de zand- en grindwinning. Het dorpje Linden verandert door al dat gegraaf in een schiereiland. De afgraving is de afgelopen jaren omgetoverd in een groot natuur- en recreatiegebied.

Kraaijenbergse Plassen - De Canicula
Rond de Kraaijenbergse Plassen kun je prachtig wandelen en fietsen. Foto: Google Maps
Wat is er te doen rond de Kraaijenbergse Plassen

In Cuijk vind je Museum Ceuclum. Er zijn archeologische vondsten, informatiepanelen, foto’s en tekeningen over de geschiedenis van Cuijk en omgeving te zien. Het museum is gevestigd op een hele bijzondere locatie: in de toren van de in 1913 afgebroken gotische Sint-Martinuskerk. Vanaf de omloop heb je een prachtig uitzicht op de Maas.

In Beers is het Nationaal Veeteeltmuseum gevestigd. Je kunt er de technische ontwikkelingen rond spermawinning, kunstmatige inseminatie en nieuwe voortplantingstechnieken bekijken. 

Heb je zin om een eindje verder te fietsen dan kun je vanuit Cuijk de veerpont Spes Mea nemen naar Limburg. Neem dan gelijk een kijkje bij de Mookerplas, waar we hierna met de boot naar toe varen!

Veerpont Cuijk-Middelaar - De Canicula
De Spes Mea van de veerdienst Cuijk-Middelaar. Het pontje wordt in z’n bestaan bedreigd door de plannen voor de aanleg van een fietsbrug over de Maas. Foto: Wikipedia/Pieter Delicaat CC BY-SA 3.0

Hier vind je meer aanlegplaatsen langs de Maas. Let op: dit overzicht is niet compleet. Het zijn alleen aanlegplaatsen waar we zijn geweest!

 

Het Gat van Geluk

Ten noorden van de Kraaijenbergse Plassen liggen twee kleine meertjes, het Ganzenorgel en het Gat van Geluk. Het Ganzenorgel is een rustplaats voor waterdieren, het Gat van Geluk wordt beheerd door een visvereniging. Er wordt niet alleen op vis gejaagd, ook homo’s hebben er hun jachtterrein, lees ik in De Gelderlander. Wat je daar ook van vindt, het meertje heeft wel een heel toepasselijke naam voor zo’n ontmoetingsplek…. 

Kraaijenbergse Plassen - De Canicula
De ophaalbrug in de Steegstraat. Foto: Wikipedia/Michiel Verbeek CC BY-SA 4.0

Wij varen verder naar Mook.

De Canicula YouTube banner

Meer aanlegplaatsen in de buurt bekijken?

Meer aanlegplaatsen vind je op de kaart onderaan de pagina. En heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!

Februari 2018