Aangespoord door onweer en harde regen besluiten we om niet ‘nog even’ door het Reevediep te varen, zoals we van plan waren. We schieten het eerste het beste haventje in dat we na Zwolle tegenkomen. In tweede instantie ziet het er genoeglijk uit, zo pal aan de IJssel. En dat is het ook. Behalve als er een binnenvaartschip voorbij komt. Dan gutst de koffie over de rand van je mok. Gelukkig zie je de grote jongens op tijd aankomen!

Rechts op de foto de passantenplaatsen
Klein plaatsje

Wilsum. Even twijfelen we nog of we een stukje over ‘aanleggen in Wilsum’ zullen schrijven. Het is wel een heel klein haventje en een heel klein plaatsje. Een wandeling naar het dorp brengt ons op andere gedachten. Wilsum heeft ondanks z’n geringe afmeting stadsrechten! Wie had dat nu gedacht? Dat moet verteld!

   
Aanleggen in Wilsum

Toegegeven, het haventje met z’n maximale diepgang van 1 meter is wat spartaans. Vingersteigers ontbreken, evenals sanitair, walstroom en water. Ook kun je niet méér afval kwijt dan een lege doos koffiepads, wat dito blikjes en een krant. Maar het zicht op de IJssel is prachtig. Kijk je de andere kant op dan ligt daar Wilsum te pralen bovenop de dijk, met als pronkstuk de Sint-Lambertuskerk. Zoals de naam al doet vermoeden was-ie ooit rooms, maar tijdens de reformatie ging het roer om.

Wilsum is in de vroege middeleeuwen ontstaan op een rivierduin
Stadsrechten

Op een informatiebord in het centrumpje staat dat Wilsum al in de 13e eeuw stadsrechten kreeg van de bisschop van Utrecht. Hoe het precies zit weet niemand, maar historici vermoeden dat de bisschop hiermee de naastgelegen stad Kampen dwars wilde zitten. Geloof het of niet, maar de Wilsummers weten het zeker. Hoewel het ruim achthonderd inwoners tellende dorp al sinds 1937 geen zelfstandige gemeente meer is, zijn de voorbereidingen voor een grootse viering van zevenhonderd jaar stadsrechten al in volle gang.

Het uithangbord herinnert aan de plaats waar ooit de veerman woonde
Wat is er te doen in Wilsum

Wandel een rondje door de uiterwaarden. Op het informatiebord midden in het dorp vind je aanwijzingen voor wat korte en wat langere routes.

Eet een ijsje op het terras van Café IJsselzicht. In het bijbehorende cafetaria kun je ook wat snacks bestellen.

Loop langs de kerk naar de IJssel. De naam zegt het al, het is de Veerweg, naar de plek waar je vroeger werd overgevaren door de veerman. Er staat een replica van de veerbel, die je moest luiden om te worden overgezet.

De laatste veerman was tot 1971 op het Wilsummerveer aan de slag. Foto: Wilsum in vrogger tied
Reevediep

Tussen Wilsum en Kampen ligt het nieuwe Reevediep, een verbinding tussen de IJssel en het Drontermeer. Het diep is eigenlijk bedoeld om in extreme omstandigheden hoog water van de IJssel af te kunnen voeren. Maar voor ons watersporters ook heel prettig, omdat je nu het soms onstuimige water van het Keteldiep kunt vermijden. Aan het begin van het Reevediep ligt de Scheeresluis, met een maximale doorvaarthoogte van 3.92 meter. En is het haventje van Wilsum voor jou wat te ondiep? Vlak voor de sluis mag je 2 x 24 uur aanleggen aan een lange steiger.

Aanleggen in de buurt? Meer aanlegplaatsen vind je op de kaart onderaan de pagina

Heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je een berichtje stuurt!

Ha lezer!

We hopen dat je de informatie over Wilsum leuk vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Je kunt ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, juni 2020