Stroomopwaarts varen we over de Nieuwe Maas in Rotterdam. We willen ter hoogte van Vlaardingen bakboord uit via de Oude Maas naar Oud-Beijerland.

Maar het water is zo rommelig dat we omdraaien en via Dordrecht varen. Het is nogal een omweg, maar we hebben geen haast en het geeft ons de kans om de prachtige skyline van Dordrecht nog een keertje te bewonderen!

Eigenlijk is Zeeland ons doel… Maar het heeft zo hard gewaaid dat we onderweg een paar dagen noodgedwongen stil hebben gelegen. In Oud-Beijerland beslissen we of we over Spui en Haringvliet verder naar het zuiden varen, of dat we plan-B trekken. Het wordt het laatste. Anders moeten we wel heel hard varen om op tijd weer in Friesland te zijn. Onze vakantie is helaas niet van elastiek…

Aanleggen in Oud-Beijerland

Via het Spui vaar je rechtstreeks de haven van Watersportvereniging Het Spui binnen. De haven ligt prachtig naast het centrum. Vanwege het getij kun je aanleggen aan drijvende steigers. Meteen bij invaart zijn passantenplekken voor schepen langer dan 10.50 meter. Kortere schepen mogen aanleggen in een vrije box. Wij bellen even met de havenmeester (06-15136782), dan weten we zeker dat we niet op andermans plaats aanleggen. Alle voorzieningen zijn aanwezig. De supermarkt is op loopafstand aan het Vierwiekenplein.

   
Groene Vliet

Oud-Beijerland is een verrassend leuk plaatsje, gelegen aan twee rivieren, het Spui en een klein stukje Oude Maas. Vanuit de haven wandel je zo het centrum in. Achter de Bierkade ligt de Vliet groen te stralen. Het pronkjuweel staat er bovenop, het oude raadhuis uit 1622. Het is al van alles geweest: dorpshuis, herberg, rechtbank, gemeentehuis. Momenteel wordt het verbouwd, waarna de bibliotheek, de historische vereniging en de VVV er gehuisvest worden.

Wat is er te doen in Oud-Beijerland

Haal allereerst een stadswandeling bij het VVV-kantoor in de – nu nog – Molendijk. De route leidt je langs de highlights van Oud-Beijerland en geeft tekst en uitleg bij de monumentale panden onderweg.

Even buiten het centrum, vanaf het toiletgebouw linksaf over de dijk, is het strandje bij de Oude Tol. Ernaast staat het gelijknamige restaurant, waar je heerlijk kunt lunchen. met uitzicht op het Spui.

Ga naar de weekmarkt, elke woensdag langs de West en Oost-Voorstraat aan de Vliet. In deze straten kun je ook leuk winkelen!

In de omgeving vind je 300 kilometer aan fietspaden. Stel hier je eigen fietsroute samen.

In deze video kun je zien wat we allemaal tegenkomen tussen Rotterdam en Oud-Beijerland

Zestig polders

Oud-Beijerland ligt op de Hoeksche Waard, een eiland dat bestaat uit zestig polders die in de loop der eeuwen werden ingedijkt. De plaats werd gesticht door graaf Lamoraal van Egmont, die het noemde naar zijn vrouw Sabina van Beieren. Lang kon de graaf niet van zijn aankoop genieten. Al na een paar jaar werd hij onthoofd op de Grote Markt van Brussel. Zijn executie was het begin van de Tachtigjarige Oorlog tussen de Nederlanden en Spanje.

Overnachtingsplaatsen in de buurt bekijken? Meer overnachtingsplaatsen op de kaart onderaan de pagina

Heb je tips of aanvullingen? We vinden het leuk als je ’n berichtje stuurt via onderstaand formulier

Ha lezer!

We hopen dat je de informatie over aanleggen in Oud-Beijerland leuk vindt. We stellen het zeer op prijs als je een recensie stuurt via bovenstaand formulier. Om ons te volgen kun je ook de facebookpagina Varen met de Canicula ‘liken’ en je abonneren op ons YouTube kanaal De Canicula Watersport.

Hartelijke groet,

Marieke, september 2020