Blog: Stroomverslaafd

Vrij liggen aan een eilandje. Ankeren midden op een meer. Heerlijk luieren in het zonnetje. Die zon vervolgens onder zien gaan. En dáár dan een foto van maken. Elke avond komen tientallen van die ultieme genietmomenten voorbij in de facebook-vaargroepen. Maar niet voor mij, want ik ben stroomverslaafd. Elektriciteit houdt m’n mobiel, m’n Ipad, m’n camera en m’n laptop in leven. En op zo’n mooi eilandje ís geen stroom. Laat staan midden op een meer. 

De Canicula op het Alkmaarder Meer

Ik vind het dan ook supertof dat recreatieschap Marrekrite eind maart laat weten op een paar mooie, stille plekjes aan de Friese meren elektriciteit aan te willen leggen. ‘Yes’, denk ik. Maar ik ben de enige. Een storm van kritiek barst los.

Stroom in de stilte? Een échte watersporter kan toch zeker zónder stroom!

Gelukkig voor al die verontwaardigde mensen blijkt het een 1 april-grap.

‘Jammer’, denk ik stiekem…

En dan is het vakantie. We gaan natuurlijk varen. Ik verheug me op alle tijd die ik heb om ongestoord stukjes te schrijven. Om filmpjes te maken. En om de website bij te houden.

De kapitein vraagt vóórdat we op vakantie gaan:

“Zullen we een generator kopen? Voor als we ergens liggen zonder stroom?”

‘Nee’, zeg ik. ‘Dat nóóit! Van die apparaten waarvan alleen de eigenaar lol heeft en de rest van de omgeving in de herrie zit…’

Generator aan het Alkmaarder meer - de Canicula
Zo-eentje dus…

Na drie dagen heb ik al spijt. In de jachthaven van Huizen liggen we weliswaar naast een stroompaal…

Waar we drie keer vijftig cent ingooien, maar waar niks uitkomt! Help!

Toch overleef ik de avond. En de ochtend. En de rest van de dag. ’s Avonds liggen we in de jachthaven van Monnickendam. Aan het stroom.

Nu liggen we weer op een stroomloze plek. Aan de steiger van een mooi eilandje in het Alkmaardermeer. Stil is het niet, want de buurman heeft z’n generator aan.

Met het schrijven van dit stukje put ik het laatste beetje stroom uit de accu van m’n laptop. Nog 1 uur en 33 minuten. Nog 45 minuten. Nog 13.

Ik overweeg een beetje stroom te lenen bij de buurman. Gelukkig red ik het net…

Als ik klaar ben pak ik een boek. Ik lees een stukje en bewonder het uitzicht. De kapitein geniet en ik ook. In de wetenschap dat ik morgenavond weer stroom kan tappen in een jachthaven. 

Lezen op het Alkmaarder Meer - de Canicula

Maar ik kan nu wel een foto maken van zo’n prachtige zonsondergang!

Zonsondergang op het Alkmaarder Meer - de Canicula

Is ie niet móói???

Lees ook: Vaarroute Amsterdam-Edam-Alkmaar-Amsterdam

12 gedachten over “Blog: Stroomverslaafd

  1. Zonnecellen op het dek, maar Marieke!
    Ik heb dit jaar al 4 boten voorzien van zonnecellen in combinatie met een state-of-the-art elektrisch systeem en de mensen genieten met volle teugen van de onafhankelijkheid van het grid èn van het heerlijke comfort!

  2. Heeft u nog nooit gedacht aan zonnepanelen op de boot ik ben me namelijk aan het voorbereiden voor een solo zeil reis voor over een paar jaar zonnepanelen zijn voor op een boot een goede optie

    1. Ha Joey, daar hebben we zeker aan gedacht. D’r is alleen beperkte ruimte op de Canicula, dus we moeten advies inwinnen. Dat gaan we ook doen bij een van de andere mensen die hebben gereageerd op het blog. We zijn er alleen door onze verhuizing nog niet aan toe gekomen. Veel succes met de voorbereiding op jouw reis. Waar ga je heen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *