We komen in Monnickendam terecht na een tocht vanaf de Randmeren via Amsterdam, Broek in Waterland en de Broekervaart. Na het schutten in achtereenvolgens de Waterlandsluis en de Grafelijkheidssluis belanden we in jachthaven Waterland aan de Gouwzee.

Monnickendam haven - De Canicula
De Lange Brug over de haven in Monnickendam

Met de Monnik op de dam

Monnickendam is een pittoresk plaatsje met een kleine binnenhaven. Aan de haven staat de Waegh. Hier werden vroeger de kazen gekeurd en gewogen. In de stad zijn nog veel gebouwen uit de 17e eeuw te vinden. Het centrum is rond de Middendam.

Monnickendam monnik op de Dam - De Canicula
Eigenlijk wil ik even naast deze monnik op de Middendam gaan zitten. Maar ik vertrouw die grote knots niet helemaal…

Het kroonjuweel van Monnickendam is de Speeltoren, overblijfsel van een kerk die hier ooit stond.

Monnickendam Speeltoren - De Canicula
Vroeger kerktoren, nu Museum de Speeltoren in Monnickendam
Wat is er te doen in Monnickendam

Ga naar museum De Speeltoren. Het museum voert je mee door de geschiedenis van Waterland. Daarnaast heeft het museum het valste carrillon van heel Europa. De enthousiaste vrijwilligers vertellen er alles over!

Huur een fiets en maak een rondje Monnickendam-Volendam-Marken-Monnickendam. In Volendam word je met de Volendam Marken Express met fiets en al overgezet. Superleuk om te doen!

In de zomermaanden kun je elke vrijdagavond gratis met een gids op stap. Betaalde rondleidingen zijn er ook.

Maak een wandeling langs de gevelstenen van Monnickendam. Hier de website met de digitale wandeling, een papieren versie is tegen betaling te krijgen bij het VVV Informatiepunt aan de Middendam bij de sluis.

De tientallen bijzondere gevelstenen zijn inderdaad opmerkelijk. Vroeger werden ze gebruikt om te laten zien wie waar woonde of werkte. Na de invoering van de huisnummers verloren de gevelstenen hun functie. In Monnickendam vind je er nog tientallen. Al is dit waarschijnlijk geen historische…

Monnickendam gevelsteen - De Canicula

Bij de Lange Brug over de haven staat het beeld van De Palingroker. Vroeger stond de stad vol met palingrokerijen. Gerookte paling was een echte Monnickendamse delicatesse.

Monnickendam Palingrokerij - De Canicula
De geur van gerookte paling hing als een deken over de stad. Nu zijn er nog maar een of twee rokerijen. De voormalige rokerijen zijn nog te herkennen aan het rijtje kleine schoorstenen op het dak

Video van de wandeling door Monnickendam

Het scorelijstje van Jachthaven Waterland
  • Sanitair: uitstekend. Jachthavenbetaalkaart verplicht
  • Privacy: je ligt in boxen, dus normaal
  • Wifi: ja en doet het ook
  • Schaduw: niet
  • Winkels: plm vijf minuten lopen
  • Blote voeten in het gras? Nee
  • Geluidsoverlast: niet geconstateerd
Monnickendam straten - De Canicula
Dwalen door de straatjes van Monnickendam
Meer mooie overnachtingsplaatsen bekijken? Ga snel naar: 
Akkrum, Appingedam, Arkel, Blokzijl, Bunschoten-Spakenburg,Culemborg, Dokkumer Nieuwe Zijlen, Dordrecht, Eastermar, Echtenerbrug, Elburg, Franeker, Garnwerd, Geldermalsen, Gouda, Gorinchem, Grouw,Hattem, Heukelum, Hindeloopen, Lemmer, Loenen aan de VechtMantgum, Muiden, Ossenzijl, Roggebotsluis, Schoterzijl, Sloten, Sneek, Stavoren, Vinkeveense Plassen, Vreeswijk, Vollenhove, Wageningen, Woerden, Workum, IJlst, IJsselstein, Zoutkamp, Zutphen, Zwartsluis.

Heb je tips, aanvullingen of wil je jouw ervaring delen? Stuur dan een berichtje