Even voorbij de hoge schoorsteen van de oude steenfabriek Fortmond willen we aanleggen in de haven van Veessen. We worden begroet door een ruiter te paard, die hoog uittorent boven het water. Het is niet zomaar een ruiter, maar een woeste Aziaat met puntmuts, met in de ene hand een lange piek en in de andere een zweep. Wat doet die in dit vredige haventje langs de Gelderse IJssel?
Kozakken
Het is een standbeeld van een Basjkier, die deel uitmaakte van het regiment Kozakken dat in 1813 Nederland bevrijdde van het Franse leger van Napoleon. De Kozakken staken hier, bij Veessen, op een geïmproviseerde schipbrug de IJssel over op weg naar Deventer. In Veessen zijn ze zo trots op deze gebeurtenis, dat ze de haven én de veerpont naar de Kozakken hebben genoemd.
Aanleggen in Veessen
De jachthaven ligt in een zijarm van de IJssel, vlak na de aanlegplaats van het Kozakkenveer. Vooraan de steiger is plaats voor schepen tussen de twaalf en vijftien meter, kleinere schepen kunnen er achter of in de boxen aanleggen. De douches zitten in een unit op de steiger. Het liggeld kun je betalen met je mobiel, maar je kunt het ook gewoon contant in een envelop in een brievenbus naast de loopbrug deponeren.
Keurig sanitair
De Kozakkenhaven is nog niet zo lang geleden opgeknapt en dat is goed te zien. Nieuwe steigers en keurig, goed verzorgd sanitair. Het is een rustige haven met ook wat camperplaatsen langs het water. Vanaf de trailerhelling kun je je sloep te water laten. Boven op de dijk is een winkel en heb je geen zin om te koken, dan kun je vlakbij terecht bij Huize Ruys Brasserie. Jullie herkennen het vast van het voorbijvaren, het is dat monumentale huis met het parmantige torentje.
Wat is er te doen in Veessen
Vlak naast de haven staat op de IJsseldijk de Mölle van Bats. De korenmolen draait een paar keer per week en is te bezichtigen als de wieken draaien. Draaien ze niet, dan kun je aankloppen bij het huis ernaast, waar de molenaar woont. Hij is altijd bereid de deur open te doen, tenminste als-ie thuis is.
Vlak naast de haven begint het Elsvoorderpad van 11 kilometer. De bewegwijzering is volgens een aantal recensies niet helemaal duidelijk, maar met deze beschrijving moet je de haven terug kunnen vinden!
Aan de andere kant van de IJssel zie je de schoorsteen van de voormalige steenfabriek Fortmond. Ernaast staat de uitkijktoren. Het Kozakkenveer brengt je voor 1 euro naar de overkant.
Als je klaar bent met het bewonderen van het uitzicht over de IJssel en het omliggende natuurgebied Duursche Waarden kun je deze wandeling van iets meer dan vijf kilometer maken.
Leestip: Varen over de Gelderse IJssel
De ligging van Veessen in een bocht van de IJssel leverde de inwoners vroeger een leuke bijverdienste op. Het was een lastig te bezeilen stukje dat daarom ‘het rak van ongemak’ werd genoemd. Schippers konden tegen betaling door de Veessenaren met touw en paard door de bocht getrokken worden. Ze betaalden met zilveren guldens die, in aardappels gestoken, op de wal werden gegooid. Schippers die dachten gratis weg te komen werden even verder op de brug van Deventer opgewacht waarna alsnog afgerekend moest worden.
Hadden de schippers geld genoeg, dan werden ze door de scheepsjagers van Veessen zelfs helemaal naar Arnhem gesleept. Af en toe kwam zo’n trekpaard alleen terug naar Veessen: de scheepsjager was dan z’n geld aan het verbrassen in een Arnhemse kroeg…
Deze aanlegplaatsen vind je misschien ook interessant! En op de kaart onderaan de pagina vind je meer mooie aanlegplaatsen.
Ben je nog niet uitgevaren? Even voorbij Zwolle kun je de Overijsselse Vecht op!
Marieke, oktober 2019