Langs het Land van Vollenhove
“Wauw”, denk ik als we met de sloep door het Vollenhoverkanaal langs Vollenhove varen.
De gigantische dubbele hallenkerk met daarnaast het oude raadhuis ziet er zo imposant uit dat we meteen de haven binnen varen om een kijkje te nemen..
We komen in Vollenhove terecht tijdens onze vaartocht met de Corsiva sloep. We varen een route van Echtenerbrug via Ossenzijl, Giethoorn en Zwartsluis terug naar Echtenerbrug. Vollenhove is een interessant stadje, waar we inmiddels ook met de Canicula zijn geweest. Een aanrader voor iedereen en speciaal voor mensen die geïnteresseerd zijn in de historie! Hieronder info over Vollenhove mét ons jachthaven-scorelijstje.
Stad der Paleizen
Zo’n 500 jaar geleden was Vollenhove de belangrijkste stad van heel Noord Nederland. Er stonden wel twintig grote huizen van adellijke mensen. De meeste van deze havezaten zijn inmiddels gesloopt. In Vollenhove zijn vijf van deze versterkte huizen overgebleven waaronder Marxveld en Oldruitenborgh. Van de Toutenburg is alleen nog een ruïne over.
Wat is er te doen in Vollenhove?
In het Cultureel Historisch Centrum kun je informatie vinden over de geschiedenis van het Land van Vollenhove en de belangrijke rol van de adel en de geestelijkheid. Je kunt er ook wandelroutes en fietsroutes kopen.
Na enig speurwerk kom ik ook deze gratis fietsroute Hoge Land van Vollenhove tegen. Met 22,7 km misschien een beetje te lang voor bootfietsjes. Als ik op de routekaart kijk denk ik dat de route tussen punt 2 en punt 6 ingekort kan worden.
Je kunt een wandeling maken door het centrum. Je komt langs de historische Grote Kerk en het bijzondere raadhuis met zuilengalerij. Even verderop passeer je havezate Marxveld met z’n ommuurde tuinen. Je kunt gratis door de tuin wandelen.
Je kunt ook een kopje koffie drinken in het voormalige raadhuis van Vollenhove, waar al meer dan honderd jaar stadsherberg, nu restaurant Seidel is gevestigd.
Kasteel het Olde Huys
Naast de nieuwe haven ligt de historische binnenhaven rond een eilandje. Het ziet er schilderachtig uit. Op dat eilandje stond in vroeger tijden kasteel het Olde Huys.
Het kasteel raakte na verloop van tijd in verval en de slotgracht werd een vissershaven.
Toevluchtsoord
In 1859 werd het eiland Schokland in de Zuiderzee ontruimd omdat het niet langer veilig was om er te wonen. Veel Schokkers verhuisden naar Vollenhove om op het eilandje in de haven van Vollenhove te gaan wonen, midden tussen de resten van het kasteel.
In de jachthaven van Vollenhove zijn passantenligplaatsen in de vrije ligboxen aan de steiger en aan de kade, voor schepen langer dan tien meter. De toiletvoorzieningen en de wasmachine zijn te vinden in het ronde gebouw aan de kant van de kerk. Het sanitair ziet er uitstekend uit. In het ronde gebouw is ook het kantoor van de havenmeester.
Het jachthavenscorelijstje:
- Sanitair: uitstekend
- Privacy: je ligt in boxen, dus nauwelijks
- Wifi: is er wel, maar deed het niet
- Schaduw: niet
- Winkels: plm. 500 meter lopen
- Blote voeten in het gras: nee
- Geluidsoverlast: niet geconstateerd
Je komt Vollenhove tegen bij de vaarroute
Rondje Zwartsluis-Blokzijl-Vollenhove-Zwartsluis
Meer mooie overnachtingsplaatsen bekijken? Ga snel naar:
Appingedam, Arkel, Blokzijl, Bunschoten-Spakenburg, Culemborg, Dokkumer Nieuwe Zijlen, Dordrecht, Eastermar, Echtenerbrug, Elburg, Franeker, Garnwerd, Geldermalsen, Gouda, Gorinchem, Grouw, Hattem, Heukelum, Hindeloopen, Lemmer, Loenen aan de Vecht, Mantgum, Muiden, Ossenzijl, Roggebotsluis, Schoterzijl, Sloten, Sneek, Stavoren, Vinkeveense Plassen, Vreeswijk, Vollenhove, Wageningen, Woerden, Workum, IJlst, IJsselstein, Zoutkamp, Zutphen, Zwartsluis.
Heb je tips, aanvullingen of wil je jouw ervaring delen? Stuur dan een berichtje