We komen met de Canicula in Elburg terecht tijdens onze vaartocht van Friesland via Kampen over de Randmeren naar Muiden. Een prachtig stadje dat we echt kunnen aanraden! Hieronder info over Elburg mét ons jachthaven-scorelijstje.

Elburg

Elburg is een Hanzestadje aan de voormalige Zuiderzee. De stad bestond vooral dankzij de visserij, maar daaraan kwam een abrupt einde toen in 1932 het laatste gat in de Afsluitdijk werd gedicht. Voor veel vissers betekende dat het einde van hun broodwinning. De schepen moesten worden verkocht. Gelukkig zijn er nog een heel aantal bewaard gebleven. Ze liggen op een ereplaats! 

Het historisch varend erfgoed van Elburg, de Elburger Botters, liggen op een prachtige plek in de haven.

De stad is omringd door muren en heeft nog steeds zijn middeleeuwse rechte stratenplan. Je kunt er gezellig winkelen en er zijn een heleboel terrasjes. Op het moment van ons bezoek waren de middenstand en de plaatselijke politiek met elkaar in conflict over de winkelsluiting op zondag. Geen idee of er al iemand gewonnen heeft.

Vanuit elke hoek van de stad is de Vischpoort te zien.  Een bezoek meer dan waard.

De jachthaven van Elburg begint vlak naast het centrum en breidt zich verder uit langs het havenkanaal. Halverwege ligt het nieuwe havenkantoor (2016). De voorzieningen zijn uitstekend. Toch hebben we niet alleen maar fijne herinneringen aan Elburg.  Op de kop van de haven hangt de jeugd rond. Vijftienjarige jongetjes doen een wedstrijdje wie de meeste herrie uit z’n telefoon kan halen.  Wij gaan daar beslist niet nog eens liggen.

Hieronder staat een filmpje. Het was een van de eerste filmpjes die ik gemaakt heb en ik zou het nu anders doen. Maar omdat ik het oorspronkelijke materiaal heb weggegooid en het filmpje toch wel een leuke indruk geeft van de stad heb ik ‘m toegevoegd. Misschien kan ik komend jaar vers materiaal draaien.

Bezienswaardigheden in Elburg:

Eén van de mooiste gebouwen van Elburg is het 15e eeuwse Agnietenconvent. In bovenstaand filmpje zie je de kloostertuin. In deze laat-gotische panden is nu het Museum en VVV Elburg gevestigd. Het museum heeft een uitgebreide collectie voorwerpen over de geschiedenis van Elburg en haar omgeving. 

De Vischpoort (ook te zien in het filmpje) was tot 1592 een verdedigingstoren. Daarna werd er een poort van gemaakt. Vanaf het balkon kun je mooi uitkijken over Elburg en zie je ook de kazematten. De kazematten behoren tot de oudste nog bestaande kanonkelders in Nederland. Zij maakten deel uit van de verdedigingswerken van het stadje Elburg.

In het Muurhuisje aan de Zuiderwalstraat (zie filmpje) is te zien hoe men met grote gezinnen in klein huisje leefde. In 1392 werd besloten dat binnen een mijl van de stad Elburg niet mocht worden gebouwd. Om alle mensen binnen de stad te kunnen herbergen werden de binnengrachten gedempt en bebouwd. Binnentuinen verdwenen en muurhuisjes verrezen. De muren deden allang geen dienst meer en konden op deze manier nog gebruikt worden om allerlei optrekjes stevigheid te verlenen. Hier huisden de armen van de stad.

Rond Elburg kun je ook leuk fietsen en wandelen.

Het jachthaven-scorelijstje:

  • Sanitair: heel goed
  • Privacy: Het is druk op de kade. Verderop langs het kanaal is het rustiger.
  • Wifi: niet
  • Schaduw: niet
  • Winkels: plm 500 meter lopen als je tegen de stad aan ligt.
  • Havenmeester: prima
  • Blote voeten in het gras? Dichtbij de stad niet.
  • Geluidsoverlast: heel erg.
Het regende nogal. Maar gelukkig had dat geen invloed op ons humeur!

Meer mooie overnachtingsplaatsen bekijken? Ga snel naar: 
Appingedam, Arkel, Blokzijl, Bunschoten-Spakenburg, Culemborg, Dokkumer Nieuwe Zijlen, Dordrecht, Eastermar, Echtenerbrug, Elburg, Franeker, Garnwerd, Geldermalsen, Gouda, Gorinchem, Grouw, Hattem, Heukelum, Hindeloopen, Lemmer, Loenen aan de Vecht, Mantgum, Muiden, Ossenzijl, Roggebotsluis, Schoterzijl, Sloten, Sneek, Stavoren, Vinkeveense Plassen, Vreeswijk, Vollenhove, Wageningen, Woerden, Workum, IJlst, IJsselstein, Zoutkamp, Zutphen, Zwartsluis.