De schippers van de Canicula hebben een passie voor varen én voor al het mooie in Nederland. We laten dat zien in video’s, foto’s en blogs. Laat je inspireren!

Rondje Noord-Friesland

Deze tocht is onderdeel van een groter rondje via Sneek, Bolsward, Franeker, Bartlehiem, Leeuwarden, Dokkum, Zoutkamp, Visvliet en Eastermar aan het Bergumermeer via Grou terug naar Sneek. Een rondje van om en nabij een week. De routes worden in delen weer gegeven. Dit is deel 4. Wil je meer info over de route? Mail dan naar marieke@decanicula.nl

Varen met de Canicula - Vaarroute Rondje Noord Friesland tussen Dokkum en Zoutkamp

Specs tussen Dokkum en Zoutkamp

De tocht duurt een uurtje of drie. De vier bruggen die je tegen komt zijn allemaal beweegbaar. De laagste diepte op de route is 1.50. Dat is in de bocht rond het eiland. Je kunt ook vanuit het Dokkumer Diep rechtstreeks naar de Zoutkamperril.

Over het Lauwersmeer

Routebeschrijving: Vaar vanuit Dokkum in oostelijke richting over het Dokkumer Grootdiep. Bij Dokkumer Nieuwe Zijlen door de sluis en dan rechtdoor het Dokkumer Diep op. Vaar op de Slenk rechtdoor. Ga niet meteen naar stuurboord zodra dat kan, maar vaar rechtdoor. Even verder geven de boeien aan dat je opnieuw naar stuurboord kunt. Vaar om het eilandje Schoenerbult heen. De route maakt een paar mooie bochten.

Varen met de Canicula - Vaarroute Rondje Noord Friesland tussen Dokkum en Zoutkamp
De bocht naar Zoutkamperril

De video van de vaartocht over het Lauwersmeer

Varen met de Canicula - Vaarroute Rondje Noord Friesland tussen Dokkum en Zoutkamp
Het eilandje Schoenerbult

Vervolg routebeschrijving: Bij de Vlinderbalg bakboord uit de Zoutkamperril op. Het is dan nog een uurtje varen naar Zoutkamp. 

Een animatie van de vaarroute

Tip: Leg even aan in Dokkumer Nieuwe Zijlen. Dat duurt niet lang, want het is een gehuchtje. Maar wel een gehuchtje met een bijzondere geschiedenis. Vanaf jachthaven Lunegat verderop aan het Dokkumer Diep is het een klein kwartiertje lopen.

Zoutkamp

Het eindpunt van de route is Zoutkamp, vroeger een vissersplaats, nu vooral een toeristisch plaatsje aan de voet van het Nationaal Park Lauwersmeer. Het is leuk liggen in de haven. De eetgelegenheden zijn dichtbij. Even verderop richting het Lauwersmeer zit jachthaven ’t Hunzegat. Bij de jachthaven hoort een uitstekende winkel. Je kunt er gasflessen omwisselen en andere praktische zaken kopen. 

Varen met de Canicula - Vaarroute Rondje Noord Friesland tussen Dokkum en Zoutkamp
Vissersschepen in de voormalige binnenhaven van Zoutkamp
We gaan verder naar het Bergumermeer!

Varen met de Canicula - Vaarroute Rondje Noord Friesland van Zoutkamp naar het Bergumermeer

Aanleggen in Dokkumer Nieuwe Zijlen of Zoutkamp?

Meer vaarroutes in Friesland:

Meer vaarroutes in Noord-Nederland:

Vaarroutes in Midden en Zuid-Nederland:

Tip: een geweldige serie voor iedereen die van varen houdt!

Marieke, mei 2018